Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan Havenzijde); houten wegdek; gietijzeren, eenvoudig .. in Leiden

Weg En Waterwerk

Havenkade 1
2312RT Leiden
Zuid Holland


Beschrijving van Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan Havenzijde); houten wegdek; gietijzeren, eenvoudig ..

Kleine Havenbrug, ongd. bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan Havenzijde); houten wegdek; gietijzeren, eenvoudig versierde brugleuningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25684
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kleine Havenbrug
Kleine Havenbrug Leiden.jpg
Algemene gegevens
Locatie Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 30′ OL
Breedte 4,30 m
Doorvaarthoogte 1,45/1,45 m
Doorvaartbreedte 5,90/5,90 m
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 25684
Bouw
Bouwperiode 1593 (eerste brug)
1991 (huidige brug)
Gebruik
Weg Tussen Kalvermarkt en havenplein
Architectuur
Type Draaibrug
Kleine Havenbrug
Kleine Havenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Kleine Havenbrug is een voetgangers- en fietsersbrug over de Oude Rijn in Leiden op de plek waar de Oude Rijn de Herengracht kruist. Tegenover de draaibrug, aan de andere zijde van de Herengracht, ligt de Scheluwbrug, de enige andere draaibrug binnen de Leidse singels. De naam van de brug verwijst naar de Leidse Haven.

Sinds 1981 staat de brug als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister. De huidige brug dateert van 1991. De eerste brug op deze locatie werd in 1593 gebouwd. De brug wordt alleen op telefonische afspraak bedient.

De brug is aan de havenzijde voorzien van een fabrieksplaat "Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden". De brug heeft een houten wegdek en eenvoudig versierde brugleuningen.Monumenten in de buurt van Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan Havenzijde); houten wegdek; gietijzeren, eenvoudig .. in Leiden

Pand met tuitgevel

Kalvermarkt 4
Leiden
Pand met tuitgevel, 18e eeuw.

Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School

Havenplein 3
Leiden
Inleiding ROLBASCULEBRUG daterend uit 1929-1930 in de stijl van de Amsterdamse School, hoofdonderdeel van het complex de Grote Havenbrug. ..

Complex de Grote Havenbrug: brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl

Havenplein 3
Leiden
Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE met POLITIEPOST uit 1929-30 in Amsterdamse Schoolstijl, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. Omschr..

Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir

Havenplein 3
Leiden
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW met URINOIR uit 1929-30 in de stijl van de Amsterdamse School, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. ..

Hoekpand met lijstgevel. Originele kozijnindeling

Oude Rijn 93
Leiden
Hoekpand met lijstgevel. Originele kozijnindeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan Havenzijde); houten wegdek; gietijzeren, eenvoudig .. in Leiden

Foto's (1)