Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Lodewijkskerk in Leiden

Kerkelijk Gebouw

Steenschuur 19
2311ES Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1632

(1 recensie)

Beschrijving van Sint Lodewijkskerk

R.K. Kerk aan H. Lodewijk gewijd, oorspronkelijk kapel van het Jacobsgasthuis. Voorheen St. Jacobsgasthuis, 1632 gedeelte van de Saaihal naar hier overgebracht, 1762 bestemd tot Saaihal, 1810 R.K. Kerk. a. Orgelfront in 1769 gemaakt door J.J.Mitterreither. b. Orgelkas van I.Reichner, in 1806 gemaakt voor de Remonstrantse Kerk te Den Haag en in 1864 overgeplaatst naar de R.K.kerk te Krommenie. In 1957 plaatste de firma Vermeulen deze kas in de Lodewijkskerk. In deze kas bevindt zich het instrument dat van 1769 tot 1957 achter het Mitterreither-front heeft gestaan. Het instrument bevat veel pijpwerk van ca 1700. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25593
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Sint Lodewijkskerk
3
Recensie door: ()
Speelt het klokkenspel toevallig de melodie van Armin van Buuren's "This is what it feels like"?
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilige Lodewijkkapel
Heilige Lodewijkkerk te Leiden
Heilige Lodewijkkerk te Leiden
Plaats Steenschuur, Leiden
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in 1477
Restauratie(s) 1957
Gewijd aan Lodewijk de Heilige
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  25593
Architectuur
Architect(en) Giudici
Bouwmateriaal Baksteen
Toren Sint Jacobstoren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Lodewijkkerk, kortweg Lodewijkkerk, is een rooms-katholieke kerk aan het Steenschuur in Leiden en onderdeel van de parochie van de Heiligen Petrus en Paulus. Zowel de toren als de kerk hebben de status van rijksmonument.

Geschiedenis

Op de plaats van de huidige kerk werd in 1477 een kapel van het Sint Jakobsgasthuis gesticht, gewijd aan Sint Jakob. Kapel en gasthuis werden in 1547 verkocht aan de parochie van de Pieterskerk en vervolgens in 1567 aan de stad Leiden, die de kapel vervolgens tot graanpakhuis en later tot Saaihal bestemde.

De voorgevel van de kerk stamt uit 1538 en de toren uit 1594.

Kruitramp van 1807

De historie van de huidige Lodewijkkerk is nauw verbonden met de Leidse kruitramp van 1807.

De ramp verwoestte een groot gedeelte van de binnenstad, waaronder de schuilkerk van de katholieken aan de Nieuwe Rijn. De Saaihal was zwaar beschadigd, maar de toren stond nog overeind. Op verzoek van koning Lodewijk Napoleon werd het gebouw weer opgebouwd om de ontheemde katholieken plaats te bieden. Het nieuwe interieur werd ontworpen door de architect Giudici, die door Lodewijk Napoleon was aangesteld.[1] De kapel werd vervolgens gewijd aan Lodewijks schutspatroon, Lodewijk de Heilige.

De toren en het klokkenspel

De toren bleef aan Sint Jakob toegewijd en heet daarom tot op de dag van vandaag de Sint Jacobstoren. Reeds in de 16e eeuw werden in de toren van wat toen nog de Saaihal was een voorslag van 16 klokken plus uurslagklok opgehangen, die in het Vlaamse Mechelen waren gegoten door Peter van den Ghein. Deze klokjes kondigden met een speeltrommel de uurslagen van het uurwerk aan. Op de klokken stond op ieder klokje een deel van een gedicht. Dit is terug te vinden in het boek dat Mr. A. Loosjes in 1916 schreef over de carillons in de Nederlanden.


O Heer vermeert ons Leidens Neeringe

Sulckx dat den Coopman sijn begeeringe

Deur den Drapier gemaeckt hier vin;

Den Ploter gont een goet gewin,

Opdat den Wasscher hem mach dienen;

Den Cammer wilt zijn broot verdienen;

De tragen Spinners mont hout op;

Vervolt met spijs des Werckers erop;

Den Volter naeckt versiet van cleeren;


's Conroyers noodt wilt oock afweren;

Des Verwers cuyp en feijl hem niet;

Weert van den Persser swaer verdriet,

en weert het oock van 't Wanranderen;

De Packers van de kost versiet;

Geeft den Baillu een eerlick teeren

En laat elck een hem Gouverneeren.

Soolang dees al in goet accoort staen

De Nering sal met spoet wel voort gaen.


Het van de Ghein-klokkenspel is in 1742, zo niet eerder, als schroot verkocht. Pas in 1961 leverde Eijsbouts een automatisch spelende voorslag van 17 klokjes voor de Lodewijkkerk.

Huidig gebruik

Na de restauratie en uitbreiding van 1957 huisvestte de kerk de Parochie Heilige Lodewijk. Sinds oktober 2012 is de H. Lodewijk een parochiekern binnen de parochie parochie HH Petrus en Paulus. Tot op de dag van vandaag wordt in de kerk dagelijks de mis gevierd. De Lodewijkkerk staat bekend om zijn traditionele liturgie in het Nederlands, Engels en Latijn.[2]

Enkele afbeeldingen

Bibliografie

  • Hein van Woerden (eindred.): Lodewijk in Leiden. Geschiedenis van kerk en orgel. Leiden, Parochie van de Heilige Lodewijk, 2005.
  • Rinus de Jong, André Lehr & Romke de Waard - De zingende torens van Nederland -Losbladige uitgave der Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Zie beschrijving van de stadhuistoren werd uitgegeven in mei 1976
  • Lehr, André - Van Paardebel tot Speelklok. uitg. Europese bibliotheek Zaltbommel (heeft geen ISBN nummer)
  • Loosjes Mr A. - De Torenmuziek in de Nederlanden. Uitg Scheltema & Holkema 1916


Externe links

Referenties

  1. E. Wiersum, 'De architect Jan Giudici, 1746-1819', Rotterdamsch Jaarboekje (4e reeks) 2 (1934), pp. 29-41.
  2. http://www.lodewijkparochie.nl/vieringen

Monumenten in de buurt van Sint Lodewijkskerk in Leiden

Toren van de Sint Lodewijkskerk

Steenschuur 19
Leiden
Lodewijkstoren, spits afkomstig van de vroegere Raemtoren. Ontwerp van Pieter Anthonisz. Anno 1583. Spits 1588. Geplaatst in 1593 op de hal ..

Gebouw van Sociale Zaken. Lange gevels met rechte kroonlijst

Steenschuur 21
Leiden
Gebouw van Sociale Zaken. Lange gevels met rechte kroonlijst, aanvang 19e eeuw.

Pand met gevel met rechte kroonlijst, vooruitspringend middenstuk. Hardstenen stoep met gesmeed hek. Houten deuromlijsting en bovenlicht

Steenschuur 17
Leiden
Pand met gevel met rechte kroonlijst, vooruitspringend middenstuk. Hardstenen stoep met gesmeed hek. 18e eeuw. Houten deuromlijsting en bove..

Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst, zandstenen togen boven de vensters 1e en 2e verdieping. onderpui vernieuwd

Steenschuur 15
Leiden
Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst, zandstenen togen boven de vensters 1e en 2e verdieping. 1e helft 17e eeuw; 1920 onderpui ver..

Pand met trapgevel met zandstenen lijsten, banden, blokken en vensterbogen, deuromlijsting laat Lod. XVI. Hardstenen stoep met palen

Steenschuur 13
Leiden
Pand met trapgevel met zandstenen lijsten, banden, blokken en vensterbogen, deuromlijsting laat Lod. XVI. Hardstenen stoep met palen, 1e kwa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)