Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ars Aemula Naturae Voormalig aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek met obelisken en tijdvers. Gesmeed stoephek. Nok .. in Leiden

Woonhuis

Pieterskerkgracht 9
2311SZ Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1619 (zuidvleugel) 1689 (ingangspoort)


Beschrijving van Ars Aemula Naturae Voormalig aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek met obelisken en tijdvers. Gesmeed stoephek. Nok ..

V.m. aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek met obelisken en tijdvers. Gesmeed stoephek. Nok door windwijzer bekroond. Z. vleugel 1619. N. aanbouw bestaande uit lage vleugel met ingangspoort Anno 1689. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25440
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ars Aemula Naturae
Toegangspoort Ars Aemula Naturae
Toegangspoort Ars Aemula Naturae
Locatie Pieterskerkgracht 9A, Leiden
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25440
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Ars Aemula Naturae (de kunst wedijvert met de natuur[1]) is een hedendaagse kunstenaarsvereniging in de Nederlandse stad Leiden. Als voortzetting van de in 1694 door de schilders Willem van Mieris en Carel de Moor opgerichte schildersacademie is het de oudste vereniging van beeldend kunstenaars van Nederland. De vereniging heeft ruim 90 professioneel werkende leden en organiseert cursussen in verschillende disciplines van de beeldende kunst. In de eigen galerie zijn er regelmatig exposities van actueel werk van leden en niet-leden.

Gebouw

Het genootschap is gevestigd in een 17e-eeuws als rijksmonument aangewezen voormalig aanzienlijk herenhuis in de binnenstad van Leiden. De oudste vleugel dateert van 1619. De poort naar de binnenplaats en ingang is onderdeel van een lagere aanbouw uit 1689 met een gesmeed stoephek. Sinds de restauratie in 1922 is Ars Aemula Naturae de enige gebruiker van het gebouw.

Varia

  • Jan Wolkers beschrijft in zijn roman Kort Amerikaans zijn onderduiktijd in het gebouw van Ars Aemula Naturae.
  • Op 4 september 1944 werd de eerste jubileumexpositie geopend ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van het genootschap Ars Aemula Naturae.[2]

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Ars Aemula Naturae Voormalig aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek met obelisken en tijdvers. Gesmeed stoephek. Nok .. in Leiden

Gymnastiekschool

Pieterskerkgracht 7
Leiden
Inleiding GYMNASTIEKSCHOOL, in 1860-1861 gebouwd in opdracht van de Maatschappij 'Tot Nut van 't Algemeen', ten behoeve van de schoolgaande..

Statig herenhuis met rechte kroonlijst met metopen

Pieterskerkgracht 11
Leiden
Statig HERENHUIS met rechte kroonlijst met metopen, einde 18e eeuw.

Laag huis met rechte kroonlijst, beneden intact, hier enige schuiframen met oude roeden en luiken. Stoep met palen

Pieterskerkgracht 14
Leiden
Laag huis met rechte kroonlijst, beneden intact, hier enige schuiframen met oude roeden en luiken. 18e eeuw. Stoep met palen.

Beheerderswoning gymnastiekschool

Pieterskerkgracht 5
Leiden
Inleiding In 1860-1861 als BEHEERDERSWONING in opdracht van de Maatschappij 'Tot Nut van 't Algemeen' van het gymnastiekschoolcomplex gebou..

Pand met statige halsgevel

Pieterskerkgracht 16
Leiden
Pand met statige halsgevel, begin 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ars Aemula Naturae Voormalig aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek met obelisken en tijdvers. Gesmeed stoephek. Nok .. in Leiden