Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof Meermansburg met 30 woningen. Zeer royaal opgezet hof, imposante ingangspartij waarboven de regentenkamer. Zandstenen ingangspoor`t. Fraaie pomp. Regentenkamer, huizen eind 18e eeuw verbouwd in Leiden

Gebouw

Oude Vest 159
2312XW Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1681 (gesticht)


Beschrijving van Hof Meermansburg met 30 woningen. Zeer royaal opgezet hof, imposante ingangspartij waarboven de regentenkamer. Zandstenen ingangspoor`t. Fraaie pomp. Regentenkamer, huizen eind 18e eeuw verbouwd

Hof Meermansburg met 30 woningen. Zeer royaal opgezet hof, imposante ingangspartij waarboven de regentenkamer, 1681 gesticht. Zandstenen ingangspoort. Fraaie pomp. Regentenkamer, huizen eind 18e eeuw verbouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25419
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Meermansburg
Het poortgebouw van de Meermansburg
Het poortgebouw van de Meermansburg
Basisgegevens
Locatie Oude Vest 159
Gesticht in 1680
Gesticht door Maarten Ruychaver Meerman
Helena Verburg
Restauraties 1976 - 1978
Huizen 30
Architect Anthony van Breetvelt
Jacobus Roman
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25419
Externe link
http://www.meermansburg.nl/
binnenkant
binnenkant
Portaal  Portaalicoon   Leiden

De Meermansburg aan de Oude Singel / Oude Vest is het grootste hof in Leiden. Het werd in 1680 gesticht door Maerten Meerman (bewindsman van de VOC) en zijn vrouw Helena Verburgh. De naam is een samentrekking van de achternamen van de stichters.

Geschiedenis

Op deze plek stond in de middeleeuwen het klooster Nazareth, dat van 1567 tot 1592 diende als leprozenhuis. In 1596 werd het klooster vervangen door een complex van 63 kleine rug-aan-rug arbeiderswoningen. Vanwege het grote aantal mensen dat er woonde had het al snel de bijnaam "Mierennest". Maerten Meerman en Helena Verburgh kochten destijds deze locatie voor 8500 gulden van het Leidse stadsbestuur. Zij besloten er een hofje te bouwen uitsluitend bestemd voor "eerbaere, nugtere Weduwen ofte Vrouspersonen, ter goeder naeme en fame sijnde, ten minste boven de veertig Jaeren out sijnde, geen kinderen hebbende".

Stadsmeestertimmerman Anthony van Breetvelt ontwierp en bouwde de eerste elf huisjes. Na diens dood in 1681 kreeg Jacobus Roman (1640-1716), de latere hofarchitect van stadhouder Willem III en stadsarchitect, de opdracht het poortgebouw met daarin de regentenkamer te ontwerpen en de resterende huisjes te bouwen. Het echtpaar liet een prachtige 17e-eeuwse stadstuin aanleggen. Na de orkaan op 1 september 1717 werd de tuin herontworpen door de Franse tuinontwerper Emerry.

Boven de toegangspoort van het hofje bevindt zich een grote cartouche met de namen Meerman en Verburgh. Aan weerszijden hiervan zijn de familiewapens te zien: links een meerman met helm en zwaard en rechts twee paarden voor een toren.

Regentenkamer

Op de eerste verdieping van het poortgebouw bevindt zich de regentenkamer waar vele familieportretten en portretten (conterfeitsels) van de stichters hangen. In de stichtingsbrief bepaalden zij dat "..onse eijgen Conterfeitsels, met die van onse Dogter Za. altijts sal moeten blijven.." en aldus geschiedde. De regentenkamer is een zeldzaam authentieke zaal die als vergaderruimte dienstdeed. Het gestucte plafond werd aangebracht bij een verbouwing van de Meermansburg in 1778-1780.

Tot op heden vergaderen de regenten er nog steeds, maar de zaal is ook te huur als trouwlocatie of voor ontvangsten en diners, waarbij het originele 18e-eeuwse tafelzilver wordt gebruikt. De zaal is een der oudste vergaderlocaties in Leiden.

In het gebouw hangen vier portretten die geschilderd zijn door Jan de Baen (Haarlem 1633 - Den Haag 1702), een leerling van Jacob Adriaensz Backer (Harlingen 1608 - Amsterdam 1651). Volgens het testament van Meerman en Verburg moeten zij 'eeuwig' in de kamer blijven hangen. Latere generaties regenten hebben familieportretten toegevoegd, zodat er nu een representatieve collectie portretten uit de 17e, 18e en 19e eeuw te zien is.

Familie Meerman

Maerten Meerman was niet de enige belangrijke telg uit de familie. Zijn kleinzoon Gerardus Meerman (1722-1771), pensionaris van Rotterdam, en diens zoon Johan Meerman (1753-1815), beiden doctor in de rechtsgeleerdheid, liggen begraven in een praalgraf in de Pieterskerk te Leiden. Zij brachten een uitgebreide boekencollectie bijeen die sinds 1852 is ondergebracht in het Museum Meermanno in Den Haag. Verder was Johan Meerman in de Franse tijd senator van het Franse keizerrijk en werd hij in 1811 door Napoleon tot graaf verheven.


Monumenten in de buurt van Hof Meermansburg met 30 woningen. Zeer royaal opgezet hof, imposante ingangspartij waarboven de regentenkamer. Zandstenen ingangspoor`t. Fraaie pomp. Regentenkamer, huizen eind 18e eeuw verbouwd in Leiden

Pand met tuitgevel met enige natuursteen blokken op de hoeken. Voorzien van onderpui

Oude Singel 164
Leiden
Pand met tuitgevel met enige natuursteen blokken op de hoeken. Onderpui 19e eeuw.

Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst. Deuromlijsting en gesneden bovenlicht. Hardstenen stoep met palen

Oude Singel 160
Leiden
Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst. Deuromlijsting en gesneden bovenlicht. Hardstenen stoep met palen, laatste kwart 18e eeuw.

Pand met halsgevel met zandstenen vleugelstukken en dito topbedekking

Oude Singel 190
Leiden
Pand met halsgevel met zandstenen vleugelstukken en dito topbedekking, midden 18e eeuw.

Pand met lijstgevel, met stoeppalen

Oude Singel 148
Leiden
Pand met lijstgevel, 18e eeuw , met stoeppalen.

Pand met lijstgevel; met stoeppalen

Oude Singel 146
Leiden
Pand met lijstgevel, laatste helft 18e eeuw; met stoeppalen.

Kaart & Routeplanner