Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onze-Lieve-Vrouwekerk in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Keizersgracht 220
1016DZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1854
Architect: Theo Molkenboer


Beschrijving van Onze-Lieve-Vrouwekerk

Rectorale hulpkerk van het Onbevlekt Hart van Maria (Redemptoristen). Eerste in Nederland in de trant van de Franse hoog-gotiek gebouwde neogotische kerk door Th.Molkenboer, 1852-1854. Driebeukige kruisbasiliek met bundelpijlers, voorzien van een in stuc uitgevoerde bladkapitelen en kruisrib- en stergewelven van gestucadoord hout. Inventaris volgens de inzichten van het St.Bernulphusgilde, dertig jaar na de bouwtijd aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 2535
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Moeder Godskerk
ܥܕܬܐ ܕܝܠܕܬ ܐܠܗܐ
Voorkant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk
Voorkant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Gebouwd in 1854
Restauratie(s) 1994-1997
Gewijd aan Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  2535
Architectuur
Architect(en) Theo Molkenboer
Stijlperiode neogotisch
Interieur
Zitplaatsen ca. 500
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria ofwel de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel de Moeder Godskerk (Syrisch: ܥܕܬܐ ܕܝܠܕܬ ܐܠܗܐ , Ito dyoldath Aloho) genoemd, is een neogotisch kerkgebouw aan de Keizersgracht 220 in Amsterdam. De kerk is in handen van de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië en wordt zowel door de Syrisch-orthodoxen als door rooms-katholieken gebruikt.

Architectuur

De kerk werd van 1852 tot 1854 gebouwd in opdracht van de paters Redemptoristen, direct naast hun klooster op Keizersgracht 218, en in 1854 in gebruik genomen. Architect was Theo Molkenboer, destijds de belangrijkste kerkenbouwer in het noorden van Nederland, die zijn ontwerp baseerde op dat van de Redemptoristenkerk in Bergen, België. De Onze-Lieve-Vrouwekerk geldt als hoogtepunt in zijn oeuvre en was zijn eerste kerk waarin de klassieke gotische constructie werd toegepast, met uitzondering van de gewelven die uit pleisterwerk bestaan. Ten onrechte wordt de kerk soms genoemd als eerste echte neogotische kerk in Nederland; wel was het de eerste buiten Noord-Brabant en Limburg. De kerk is een niet-georiënteerde kruisbasiliek en is aan drie kanten ingebouwd.

Gebruik

In 1985 verlieten de Redemptoristen de stad vanwege een sterke terugval in het aantal paters en broeders Redemptoristen. De kerk werd aangekocht door de Syrisch-orthodoxen. Sindsdien kreeg de kerk de naam Moeder Godskerk (lett. in het Syrisch: Kerk van haar die God gebaard heeft). De kerk werd echter wel opengesteld voor andere kerkgenootschappen. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt door de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Amsterdam, het Opus Dei en door de Surinaamse rooms-katholieke gemeenschap.

Voor een korte periode werd de kerk tevens gebruikt door de Ethiopisch-orthodoxe Kerk.

Rectoraatskerk

In 2001 werd het katholieke pastoraat in de binnenstad van Amsterdam gereorganiseerd. Daarbij werd de Sint-Nicolaasparochie de parochie voor de hele binnenstad. De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd daarbij, evenals De Krijtberg en de Begijnhofkapel, aangewezen als rectorale kerk. Deze kerken hebben daarom geen pastoor, maar een rector. De kerk is gewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria.

Icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Sinds 1868 is in de Onze-Lieve-Vrouwekerk een authentieke kopie aanwezig van de icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. De devotie die met deze icoon in verband staat, is nauw verbonden met de paters Redemptoristen.

Het Onbevlekt Hart van Maria

Dit feest werd door paus Pius XII in 1942 ingesteld voor de gehele Kerk, bij gelegenheid van de 25ste verjaardag van de verschijningen te Fátima. Het feest wordt gevierd op de derde zaterdag na Pinksteren (liturgische kalender).

Jubileum

De kerk heeft twee jubilea gekend. In 2004 vierde de kerk haar 150-jarig bestaan. Er werd door de gemeenschappen van de kerk onder andere een processie gehouden langs de Amsterdamse grachten. Deze processie langs de grachten is inmiddels een traditie geworden die wordt bijgewoond door meerdere kerkgenootschappen.[1] Dit is inmiddels een terugkerende traditie geworden op Sacramentsdag (tweede zondag na Pinksteren). In 2010 vierde de Syrisch-orthodoxe Kerk haar 25-jarig jubileum. Op 16 mei 2010 werd samen met andere kerkgemeenschappen gevierd dat de Syrisch-orthodoxen in 1985 de kerk van de katholieken overnamen.

Externe linkMonumenten in de buurt van Onze-Lieve-Vrouwekerk in Amsterdam

Pastorie van de redemptoristenkerk

Keizersgracht 218
Amsterdam
Pastorie van de Redemptoristenkerk uit 1853, met gevel onder rechte lijst en 5 stoeppalen.

Pand met gevel onder gesneden rechte lijst, met deurpartij

Keizersgracht 222
Amsterdam
Pand met gevel onder gesneden rechte lijst, met deurpartij, alles XIXa.

Pand met zandstenen vierraamsgevel onder triglyfenlijst met consoles en attiek met versierde ingangstravee en stoep, waarop fles- en s-vormige baluste ..

Keizersgracht 224
Amsterdam
Pand met zandstenen vierraamsgevel onder triglyfenlijst met consoles en attiek (plm 1750), met versierde ingangstravee en stoep, waarop fles..

Dubbel huis met zandstenen gevel onder rechte lijst met consoles

Keizersgracht 216A
Amsterdam
Dubbel huis met zandstenen gevel onder rechte lijst met consoles (XVIII A); deurpartij, stoep, stoeppalen en -hek empire.

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles met hardstenen pui

Keizersgracht 226
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIIId), met hardstenen pui; empire deurpartij.

Kaart & Routeplanner


Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven