Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met winkelpui, voorzien van brede tuitgevel in Leiden

Woonhuis

Nieuwe Rijn 58
2312JH Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 17e eeuw 1650 midden 17e eeuw


Beschrijving van Pand met winkelpui, voorzien van brede tuitgevel

1. PAND met brede tuitgevel, midden 17e eeuw. Stedenbouwkundig is het pand met winkelpui van betekenis als onderdeel in de gevelwand aan de Nieuwe Rijn. 2. Inleiding De WINKELPUI in de bouwstijl van de Neo-Renaissance bevindt zich onderin het pand. De pui uit het eind van de negentiende eeuw is gaaf. Het pand staat in een gevelwand aan de noordoostkant van de Nieuwe Rijn, in het beschermd stadsgezicht. Omschrijving De pui is in hout opgetrokken boven een hardstenen basement met casementen in basreliƫf. De pui telt vier vensterassen. In de tweede vensteras van links bevindt zich de dubbele glasdeur met bovenlicht in een portiek. Eierlijsten in de lijst van de deur, cassettes in het houten kozijn. De drie etalagevensters en de portiek zijn afgesloten door een segmentboog met palmetten op de plaats van de sluitsteen. Houten pilasters met spaarvelden, rozetten en bladkapitelen tussen de vensterassen. Consoles tussen de pilasters en de kroonlijst die de pui aan de bovenkant afsluit. De kroonlijst en het hardstenen basement risaleren op de hoogte van de pilasters. Waardering De winkelpui is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de Neo-Renaissancistische bouwstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25165
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met winkelpui, voorzien van brede tuitgevel in Leiden

Pand met gevel met rechte kroonlijst. Ouder huis aanwezig

Nieuwe Rijn 57
Leiden
Pand met gevel met rechte kroonlijst, 18e eeuw. Ouder huis aanwezig.

Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst, later vernieuwde bovenbouw. Gesneden deur en omlijsting. Oorspronkelijke ruitverdeling en luiken aanwe ..

Nieuwe Rijn 59
Leiden
Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst, later vernieuwde bovenbouw. Gesneden deur en omlijsting, 2e helft 18e eeuw. Oorspronkelijke ..

Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst. Oorspronkelijk twee gevels, onderpui in 1938 vernieuwd. Terracotta Heilige beeld en d.g.l. moderne toe ..

Nieuwe Rijn 52
Leiden
Pand met bakstenen gevel met rechte kroonlijst. 2e helft 18e eeuw. Oorspronkelijk twee gevels, onderpui in 1938 vernieuwd. Terracotta Heilig..

Pand met gevel met rechte kroonlijst

Nieuwe Rijn 51
Leiden
Pand met gevel met rechte kroonlijst, aanvang 19e eeuw.

Pand met pilastergevel. Kroonlijst met zandstenen architraaf. Gemetseld mozaiekfries

Nieuwstraat 53
Leiden
Pand met pilastergevel. Kroonlijst met zandstenen architraaf. Gemetseld mozaiekfries.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)