Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Morspoort en Morspoortbrug in Leiden

Weg En Waterwerk

Morsstraat 64
2312BN Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1668


Beschrijving van Morspoort en Morspoortbrug

Morspoort en Morspoortbrug. Poort ontwerp W. van der Helm 1668/9. Achtzijdige koepel op rechthoekig benedenstuk. Houten ophaalbrug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25136
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Morspoort en de Morspoortbrug
De Morspoort gezien vanuit de Morsstraat (foto: Jan Goedeljee)

De Morspoort is de westelijke stadspoort van Leiden, Zuid-Holland, Nederland, gelegen aan de Morssingel. De stenen poort is in 1669 in maniëristische stijl opgetrokken volgens een ontwerp van de Leidse bouwmeester Willem van der Helm.

De poort met een achtkantige koepel deed lange tijd dienst als gevangenis. De naam is afgeleid van De Morsch, het drassige weidegebied buiten Leiden. Het buurtje D'Oude Morsch waarin de poort staat, de Morsstraat (tussen de poort en de Haarlemmerstraat), de Morssingel en het Morsdistrict aan de andere zijde van de singel verwijzen hiernaar.

De huidige Morspoort staat op de plaats waar eerder een houten bouwwerk stond, dat rond 1611 werd opgericht toen Leiden zich naar het noorden uitbreidde. De Morspoort en de Zijlpoort zijn als enige overgebleven van de oorspronkelijk acht stadspoorten.

De poort en bijbehorende brug hebben status rijksmonument.

Morspoort kazerne

In 1817 werd in Leiden de Morschpoortkazerne gebouwd. De kazerne lag aan het Galgewater. Aan de overzijde, aan het Noordeinde, stond de Wittepoortkazerne die of via een loopbrug (tegenwoordig de Rembrandtbrug) of een voetveer op de Morschpoortkazerne aansloot.

In de kazerne verbleven tot aan 1940 infanterie (het depot van het 4e Regiment Infanterie) en ook enige tijd bereden onderdelen. Defensie speelde tot 1981 een rol, toen de opleiding tot kok in de Doelenkazerne en tot korporaal-kok in de Morschpoortkazerne was gevestigd en naar Haarlem werd verplaatst. Leiden verloor in 1981 zijn laatste landmachtvertegenwoordiging, na vooroorlogs altijd prominent een garnizoensstad te zijn geweest.


Monumenten in de buurt van Morspoort en Morspoortbrug in Leiden

Ziekenpaviljoen

1e Binnenvestgracht 33
Leiden
Inleiding In 1876 werd de afdeling voor besmettelijke ziekten, die zich aanvankelijk bevond in de westvleugel, buiten het gebouw in drie st..

Stadstimmerwerf met opschrift "Stadstimmerwerf"

Kort Galgewater 22
Leiden
Stadstimmerwerf, trapgevel met speklagen en zijgevels. Magazijngebouw 1650, woning stadstimmerman 1612, door Lieven de Key of Hendrick Corne..

Woonhuis op rechthoekig grondplan, gelegen op een hoek, onder een hoog opgaand afgewolfd zadeldak

Kort Galgewater 20
Leiden
Woonhuis op rechthoekig grondplan, gelegen op een hoek, onder een hoog opgaand afgewolfd zadeldak. Gevel later verlaagd en afgedekt met een ..

Museum Volkenkunde, voormalige Academisch Ziekenhuis

Steenstraat 1A
Leiden
Inleiding Het academisch ZIEKENHUIS aan de Steenstraat werd in 1867 ontworpen in de stijl van de Neo-Franse Renaissance door Henri F.G.N. C..

Voormalig internaat van de Kweekschool voor Zeevaart in eclectisch neo-renaissancistische trant

Noordeinde 2A
Leiden
Inleiding Voormalig internaat van de Kweekschool voor Zeevaart, gebouwd in 1878-79 in eclectisch neo-renaissancistische trant naar ontwerp ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)