Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Boerhaave, rechthoekig gebouw, rondboogvensters, rechte kroonlijst. Grote gevelsteen met stadswapen in Leiden

Gebouw

Lange Sint Agnietenstraat 10
2312WC Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste helft 17e eeuw 1650 laatste helft 17e eeuw


Beschrijving van Museum Boerhaave, rechthoekig gebouw, rondboogvensters, rechte kroonlijst. Grote gevelsteen met stadswapen

Rechthoekig gebouw, rondboogvensters, rechte kroonlijst. Grote gevelsteen met stadswapen, 2e helft 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25010
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rijksmuseum Boerhaave
Gevel van Rijksmuseum Boerhaave
Gevel van Rijksmuseum Boerhaave
Locatie Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Type Wetenschappelijk
Opgericht 1928
Personen
Directeur Amito Haarhuis
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25010
Aantal bezoekers 104.000 (2015)
Detailkaart
Rijksmuseum Boerhaave (Leiden-centrum)
Rijksmuseum Boerhaave
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur

Rijksmuseum Boerhaave (Oorspronkelijk: Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum; van 1947 tot 1976 Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen; en van 1976 tot 2017 Museum Boerhaave) is een museum in de Nederlandse stad Leiden.

Het museum is genoemd naar Herman Boerhaave (1668-1738), een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Het museum bevat een collectie historische wetenschappelijke instrumenten uit alle takken van wetenschap, maar hoofdzakelijk uit de geneeskunde, natuurkunde, en astronomie. Oorspronkelijk was het museum ondergebracht in het Boerhaavegebouw bij het toenmalige academisch ziekenhuis (nu in gebruik bij het Museum Volkenkunde). Om het museum beter te kunnen huisvesten is het huidige complex (het voormalige Sint Caeciliaklooster) aangekocht door de Rijksgebouwendienst en in de jaren tachtig van de 20e eeuw gerestaureerd en uitgebreid.

In het museum is een reconstructie van het Leids Anatomisch Theater (1610) op ware grootte te zien. De reconstructie is van rond 1990, de skeletten zijn recent. Een interessant onderdeel van de collectie en een goed voorbeeld van vernieuwend denken in de 17e eeuw zijn de chirurgische instrumenten van Cornelis Solingen. In het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden bevinden zich 72 door Louis Auzoux vervaardigde modellen van het menselijk lichaam.

Geschiedenis van het museum

Rijksmuseum Boerhaave werd opgericht in 1928, ook al kwam er pas een echt museumgebouw in 1931. De oprichting van het museum werd ironisch genoeg eigenlijk veroorzaakt door de vernieuwingen die Kamerlingh Onnes aan de Universiteit Leiden doorvoerde. Omdat Kamerlingh Onnes in sneltreinvaart de laboratoria vernieuwde, werden alle oude natuurkundige apparaten figuurlijk museumstukken. Zijn adjunct-directeur Claude August Crommelin zag het historisch belang en zorgde dat alle oude apparatuur ook letterlijk als museumstukken netjes ondergebracht werd in een bijgebouw van het Academisch Ziekenhuis aan de Steenstraat in Leiden. De verzameling historische instrumenten die Crommelin bij elkaar wist te brengen, vormde de basis van Rijksmuseum Boerhaave. Medeoprichter Jan-Gerard de Lint zorgde met aandacht voor medische instrumenten voor een verbreding van de museumcollectie. De zoöloog C.J. van der Klaauw was een van de anderen die betrokken was bij de oprichting van het museum.

In 1976 werd de naam Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen ingeruild voor Museum Boerhaave. In 1991 verhuisde het museum naar de Lange St. Agnietenstraat in Leiden. In 2017 werd de naam veranderd naar Rijksmuseum Boerhaave.

Het museum werd in 2016 en 2017 gerenoveerd en opnieuw ingericht. De officiële heropening vond op 16 december 2017 plaats.[1] In de nieuwe presentatie wordt het gebruik van de voorwerpen meegenomen. Onderzoekers en patiënten komen in beeld die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen.[1] Korte films, audiofragmenten, animaties en digitale magazines geven ook extra informatie.[1]

Directeuren van Rijksmuseum Boerhaave

  • August Crommelin (1928-1949)
  • Maria (Mies) Rooseboom (1949-1969)
  • A.J.F. Gogelein (1970-1984)
  • G.A.C. (Gerrit) Veeneman (1984-2006)
  • Dirk van Delft (2006-april 2018)
  • Amito Haarhuis (april 2018 - heden)

Galerie

Externe links


Monumenten in de buurt van Museum Boerhaave, rechthoekig gebouw, rondboogvensters, rechte kroonlijst. Grote gevelsteen met stadswapen in Leiden

Voorm. Caeciliagasthuis (Museum Boerhaave)

Lange Sint Agnietenstraat 10
Leiden
V.m. Caeciliagasthuis, midden 17e eeuw. Op binnenplaats zandstenen ingang. Sinds 1914 schoolgebouw.

Gebouw van het Caeciliagasthuis (Museum Boerhaave)

Lange Sint Agnietenstraat 10
Leiden
GEBOUW van het St.Caecilia GASTHUIS, hoge gevel met rechte gootlijst, zadeldak in topgevels eindigend, fraaie kruisvensters met oude roeden...

Proveniershuisjes. Lage reeks huisjes onder een rechte gootlijst

Lange Sint Agnietenstraat 10
Leiden
Proveniershuisjes. Lage reeks huisjes onder een rechte gootlijst. Omstreeks 1600.

Poortje van voormalig Caeciliagasthuis (Museum Boerhaave)

Lange Sint Agnietenstraat 10
Leiden
Poort met gevelsteen "St.Caecilia Gasthuis", rondboog poortje in laatgotische vormen, gevelsteen met cartouche rolwerk, eind 16e eeuw.

Koorfragment van de voormalige Vrouwekerk

Vrouwenkerkhof 11
Leiden
Koorfragment der v.m. O.L. Vrouwenkerk. Kerk 1406 gebouwd, 1672 bij Waals Herv. Gemeente in gebruik, 1818 gedeeltelijk gesloopt. Toren aan d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)