Meer dan 63.000 rijksmonumenten


muurtoren Oostenrijk. Eveneens de grondslag van de muurtoren Bourgondië in Leiden

Militair Object

Jan van Houtkade 16
2311PC Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: eind 15e eeuw


Beschrijving van muurtoren Oostenrijk. Eveneens de grondslag van de muurtoren Bourgondië

Waltoren Oisterijck, einde 15e eeuw. Eveneens de grondslag en Waltoren Bourgonje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Muurtoren Oostenrijk

De muurtoren Oostenrijk is een waltoren gelegen aan de Jan van Houtkade aan de zuidkant van Leiden. Het bouwwerk stamt uit het eind van de vijftiende eeuw en maakte deel uit van de inmiddels verder volledig verdwenen middeleeuwse stadsommuring. Leiden bezat nog 32 andere muurtorens, waarvan de laatste in 1871 werd gesloopt. Deze muurtoren Bourgondië bevond zich ten westen van Oostenrijk, eveneens aan de Jan van Houtkade. De beide bouwwerken ontlenen hun namen aan de toenmalige landsheren van de Nederlanden, Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk.

De plattegrond van de muurtoren Oostenrijk is halfcirkelvormig, waarbij de rechte zijde naar de stad is toegericht. Aan de landzijde bevinden zich negen schietgaten in de ongeveer twee meter dikke bakstenen muren. Twee van deze gaten zijn dichtgemetseld. Aan de stadszijde bevinden zich in de gevel twee ruitvormige blinde nissen met daarboven één in de vorm van een driepas. Hieronder is het Leidse stadswapen tweemaal in het metselverband herkenbaar. Vlak boven het trottoir is nog een halfronde boog zichtbaar. Dit is de bovenzijde van de oorspronkelijke toegangspoort tot de toren. Door de eeuwenlange ophoging van het straatniveau ligt deze toegang nu volledig onder de grond.

Externe link


Monumenten in de buurt van muurtoren Oostenrijk. Eveneens de grondslag van de muurtoren Bourgondië in Leiden

Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 3
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rechthoekige pl..

Barend van Namenshof

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetri..

Barend van Namenshof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken aan de voorkant (noord). De gevels zi..

Rooms-Katholiek wees- en oudeliedenhuis

Sint Jacobsgracht 1
Leiden
R.K. Wees- en Oudeliedenhuis, zijgevel aan de Raamsteeg, rechte kroonlijst, schuiframen met kleine roeden. Anno 1808. Herbouwd na kruitschip..

Barend van Namenshof: rijtje met drie hogjeswoningen

Barend van Namenshof 5
Leiden
Omschrijving Het rijtje met drie HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rech..

Kaart & Routeplanner

Route naar muurtoren Oostenrijk. Eveneens de grondslag van de muurtoren Bourgondië in Leiden

Foto's (2)