Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eetcafé de hooykist in Leiden

Woonhuis

Hooigracht 49
2312KP Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Eetcafé de hooykist

1.PAND met lijstgevel, 18e eeuw. Fraai dak, 2e verdieping met oorspronkelijke Empire-ramen. De stedenbouwkundige betekenis ontleend het café aan de beeldbepalende ligging op de hoek van de Hooigracht en Groenesteeg. 2. PUI EN INTERIEUR van CAFÉ. Zowel de pui als het café-interieur zijn in de laatste decennia van de negentiende eeuw ontworpen in de Overgangsstijl. In de jaren twintig van de twintigste eeuw zijn op de begane grond en eerste verdieping glas-in-lood bovenlichten toegevoegd. Het café werd aan het eind van de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw gebruikt om lonen uit te betalen. Het pand staat op de hoek van de Hooigracht en de Groenesteeg, binnen het beschermd stadsgezicht. De pui beslaat naast de voorgevel ook één vensteras in de zijgevel. Omschrijving In de voorgevel van het café bevindt zich een dubbele paneeldeur tussen twee vensters met dubbele glas-in-lood bovenlichten. In de zijgevel één venster met een dubbel bovenlicht. De pui is in de hoogte opgebouwd uit een gepleisterde plint, vensters en een overstekende kroonlijst. Tussen de vensters vier houten cassettes boven elkaar op de muurdammen. Tussen de panelen en vensters gietijzeren zuiltjes met bladkapitelen op piedestals. Abstracte bas-reliëfs in de plint onder de cassettes. Een glas-in-lood bovenlicht boven de dubbele deur. In het café zijn onder meer betimmeringen, een podium met zuiltjes en een bar bewaard gebleven. Waardering Het café is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke extra functie van het café als uitbetalingsplaats van lonen. Architectuurhistorisch is het café van algemeen belang vanwege de Overgangsstijl en het bijzondere materiaalgebruik in de pui. De pui en delen van het interieur zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eetcafé de hooykist in Leiden

Pand met lijstgevel

Hooigracht 51
Leiden
Pand met lijstgevel, aanvang 19e eeuw.

Pand met lijstgevel, op de hoek halfronde deur

Hooigracht 47
Leiden
Pand met lijstgevel, op de hoek halfronde deur, aanvang 19e eeuw.

Pand met tuitgevel

Hooigracht 43
Leiden
Pand met tuitgevel, 18e eeuw.

Gebouw met twee trapgevels, boven ramen strekken met maskersluitsteen, boven halve luiken. In rechtergevel gedenksteen voor Prof. Lorentz. Goede deur ..

Hooigracht 48A
Leiden
Gebouw met twee trapgevels, boven ramen strekken met maskersluitsteen, boven halve luiken. In rechtergevel gedenksteen voor Prof. Lorentz, 2..

Pand met lijstgevel

Hooigracht 50
Leiden
Pand met lijstgevel, eind 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eetcafé de hooykist in Leiden

Foto's (3)