Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Remonstrantse schuilkerk, De Rode Hoed in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Keizersgracht 102
1015CV Amsterdam
Noord Holland


Beschrijving van Remonstrantse schuilkerk, De Rode Hoed

v.m.Remonstrantse Kerk: Rechthoekige schuilkerk (1630, sterk verbouwd in de 19e eeuw, o.a. zoldering met lichtkap) met twee galerijen aan elke zijde, gedragen door toscaanse houten zuilen. Ingangsvleugel aan de Keizersgracht uit 1876 met rondboogvensters en boogfries langs de stompe topgevel. Preekstoel, betimmering en banken uit de bouwtijd. Orgelkas uit 1719 door Thomas Weidtmann, gewijzigd in 1862. Het oorspronkelijke binnenwerk van 1719 met wijzigingen door Christian Müller in 1724 werd door Flaes & Brünjes in 1862 geheel vernieuwd. In 1909 vernieuwde P.J. Adema & Zonen de speelmechaniek vrijwel geheel. Bij een restauratie door D.A. Flentrop in 1949 werd de speelmachaniek uit 1909 vervangen door een moderne en werden enkele registers uit 1862 en 1909 gewijzigd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 2485
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rode Hoed
Rode Hoed
Rode Hoed
Opgericht 14 september 1990
Zetel Keizersgracht 102 Amsterdam
Personen
Oprichter Huub Oosterhuis
Directeur Clayde Menso
Website

Rode Hoed is een debatcentrum in een voormalige remonstrantse schuilkerk in Amsterdam aan de Keizersgracht op nummer 102.

Stichting Rode Hoed

Stichting Rode Hoed is een cultureel debatcentrum, gevestigd in een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Rode Hoed organiseert debatten, lezingen, symposia, literaire- en muzikale programma’s voor een breed publiek, maar ook andere organisaties zijn regelmatig in de Rode Hoed te vinden. Tevens is Rode Hoed te huur voor zowel zakelijke als feestelijke bijeenkomsten. Rode Hoed is ook een erkende trouwlocatie.

Met zijn debatten is Rode Hoed kritisch volger en aanjager van de maatschappelijke en politieke discussie. Rode Hoed streeft naar verkennende en verbindende debatten waarin tegenstellingen worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan.

Vrijburg

Tot 1629 was hier een hoedenmakerij gevestigd. In dat jaar werd het gebouw voor de Remonstrantse Gemeenschap aangekocht door wijnkoper Antoni de Lange en doctor Jan van Hartoghvelt. Remonstranten mochten hun geloof niet in het openbaar belijden.[1] De hoedenmakerij werd afgebroken en in 1630 werd er de schuilkerk Vrijburg gebouwd, die tot 1957 dienstdeed als Remonstrantse kerk. De grote zaal is de grootste en oudste bewaard gebleven schuilkerk in Nederland.

De schuilkerk staat verstopt tussen een rij huizen aan de Keizersgracht in Amsterdam. Hij is gesitueerd in het midden van het blok, met huizen aan alle vier de zijden, en er is geen toegang vanaf welke straat dan ook.[1] Anders dan vele andere schuilkerken is de Vrijburg een aanzienlijk gebouw. Het telt twee verdiepingen met boogramen en zelfs een klein roosvenster. Het neoklassieke interieur is vormgegeven alsof het een basiliek betreft, met twee sets van galerijen. Om de plek te behouden heeft de congregatie bijna alle omringende gebouwen opgekocht of de huur van bewoners overgenomen.[1]

Huub Oosterhuis ontdekte in 1989 dat het gebouw leeg stond. Hij besloot er zijn studentenecclesia en een discussiecentrum te vestigen. Op 14 september 1990 werd het centrum officieel geopend, met Oosterhuis als directeur. Hij werd in 1998 opgevolgd door Anneke Groen. Sinds 1 februari 2017 is Clayde Menso de nieuwe directeur.

In Rode Hoed werd enige tijd de talkshow van Sonja Barend opgenomen en later Het Lagerhuis; ook werd hier in 1991 het Sociaal Democratisch Vernieuwingsplatform van André van der Louw opgericht.

Referenties

  1. a b c Kaplan, Benjamin J., Religious Conflict and the Practice of Toleration in Early Modern Europe, Harvard University Press, 2007, Chapter 8, pp. 180. ff..

Externe link


Monumenten in de buurt van Remonstrantse schuilkerk, De Rode Hoed in Amsterdam

Pand met gevel onder rechte lijst

Keizersgracht 100
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst (midden XIX). Pui en deurpartij uit dezelfde tijd.

Pand met gevel, versierd met grote boogblokken onder recente rollagentop

Keizersgracht 104
Amsterdam
Pand met gevel, versierd met grote boogblokken (XVIIb), onder recente rollagentop; empire deurpartij.

Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen

Keizersgracht 96
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen (plm 1800).

Pand met gevel onder verhoogde lijst met consoles

Keizersgracht 106
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde lijst met consoles (plm 1750); deuromlijsting uit de bouwtijd waarin empire deur, snijraam en -hek.

Pand met gevel onder verhoogde lijst met consoles

Keizersgracht 108A
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde lijst met consoles (XVIIIb); empire snijraam en -hek.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)