Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Groenesteeg in Leiden

Graf Begraafplaats

Groenesteeg 126
2312SR Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart van de 19e eeuw (aula) 19e eeuw (begraafplaats)
Architect: Salomon van der Paauw


Beschrijving van Begraafplaats Groenesteeg

Begraafplaats "Groenesteeg" en aula. De begraafplaats ligt op een bolwerk aan de ZO.-zijde van de oude stad op de hoek van de Zijlsingel en de Nieuwe Rijn. Het in eclectische trant opgetrokken aulagebouw dateert uit het derde kwart van de 19e eeuw en is ontworpen door de stadsbouwmeester Salomon van der Paauw. Gepleisterd rechthoekig gebouw met verdieping en flauw hellend zadeldak. Veelhoekige pilasters op de hoeken, waaromheen de cordonlijst en de kroonlijst zijn omgekornist. Getoogde inrijdeur en zijvensters, evenals de overige vensters, die rechthoekig zijn met afgeschuinde hoeken, voorzien van geprofileerde lijsten op kleine consoles. De vensters, voorzover niet blind, hebben zesruitsschuiframen. Naast de aula een ijzeren toegangshek met hardstenen obeliskvormige pijlers. Op de begraafplaats 19e eeuwse zerken en grafmonumenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24699
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groenesteeg met de aula.
Zicht op de begraafplaats Groenesteeg. Foto uit ca. 1880 gemaakt door Jan Goedeljee.
Zicht op de begraafplaats van het dak van de Meelfabriek
Eind december, vlak voor zonsondergang
Begraafplaats Groenesteeg, detail

De begraafplaats Groenesteeg in Leiden is een in oorsprong negentiende-eeuwse begraafplaats. Groenesteeg ligt aan de zuidoostzijde van het stadscentrum aan de Zijlsingel. Zijn naam ontleent de begraafplaats aan de Groenesteeg, die via de zogenaamde Laatste Brug over de binnenvestgracht toegang geeft tot het terrein.

Geschiedenis

Nadat keizer Napoleon in 1811 per decreet besloten had dat het begraven in kerken niet langer toegestaan was, werden er in Leiden plannen gemaakt om een nieuwe begraafplaats voor de gegoede burgerij in te richten. Hiervoor werd een bolwerk aan de oostzijde van de stad uitgekozen. In 1813 begonnen de werkzaamheden aan het bolwerk tussen de Zijlpoort en de Hogewoerdspoort waarna op 19 maart de eerste begrafenis plaatsvond. De begraafplaats kwam in eigendom van de gereformeerde kerk. Al op 22 december 1813 besloot Willem I echter het begraven in kerken weer toe te staan en stokte de ontwikkeling van de begraafplaats Groenesteeg. In 1825 kwam Willem op advies van een raad van schei- en geneeskundigen op deze maatregel terug. In Leiden werd na dit besluit de stadsarchitect Salomon van der Paauw ingeschakeld om te onderzoeken of de begraafplaats voldeed aan de nieuw geldende regels. Toen dit het geval bleek, kreeg Van der Paauw in 1828 de opdracht een aula te ontwerpen voor de begraafplaats en ook het wandelpadenverloop en beplantingsschema uit te denken. Ook werd de begraafplaats, die nog steeds in bezit was van de kerk, in dat jaar overgedragen aan de gemeente Leiden.

In 1838 kwam het beheer weer terug bij de kerk en vanaf 1859 was de begraafplaats ook weer eigendom van de hervormde kerk. Besloten werd het oppervlak van de begraafplaats uit te breiden en door de architect J.C. Rijk werd de aula met een verdieping verhoogd. Nadat in 1910 de nieuwe begraafplaats Rhijnhof geopend was, raakte de oude begraafplaats aan de Groenesteeg langzaam in verval. Sinds 1975 wordt er op de begraafplaats niet meer begraven en in 1981 kwam het terrein, inmiddels rijksmonument, weer terug in handen van de gemeente. Pas in 1993 werd werk gemaakt van de restauratie.

In 2014 werd een volgende fase van restauratie ter hand genomen, door de gemeente Leiden. Hierbij is de Stichting tot instandhouding van de begraafplaats Groenesteeg (Stichting Groenesteeg) samen met de gemeente veel verder gegaan. Dat is onder meer ingegeven door het feit dat deze begraafplaats een zogeheten 'parel' is in de plannen rond het Singelpark. In 2015 is deze fase afgerond.

Architectuur

De witgepleisterde aula van de begraafplaats is opgetrokken in een eclectische bouwstijl. Het bouwwerk is gedecoreerd met veelhoekige hoekpilasters en twee horizontale lijsten. Een groot aantal van de vensters zijn geblindeerd.

Begraven op begraafplaats Groenesteeg

In één graf begraven:[1] Pieter Los (1815-1888), Willem den Hengst (1859-1927), Gijsbertus van Reenen (1864-1935) en Willem de Wit (1906-1954), allen predikant der Gereformeerde Gemeente Leiden

Externe links


Monumenten in de buurt van Begraafplaats Groenesteeg in Leiden

Minnehuis. Langgerekt gebouw met een verdieping en pannen schilddak en dakkapellen. Deuromlijsting met consoles en hoofdgestel, waarboven het stadswap ..

Kaarsenmakersstraat 7
Leiden
Minnehuis. In 1827 door de stadsbouwmeester Salomon van de Pauw voor het in 1784 gestichte Minnehuis voor arme oude mannen en vrouwen gebouw..

Wevershuis

Oranjegracht 89
Leiden
Wevershuis uit de 18e eeuw.

Pand met puntgevel, voorzien van vlechtingen

Oranjegracht 91
Leiden
Pand uit de 17e of 18e eeuw met puntgevel, voorzien van vlechtingen. Vensters met 15- en 20-ruitsschuiframen. Deur met eenvoudig bovenlicht...

Wevershuis

Oranjegracht 93
Leiden
Wevershuis uit de 18e eeuw.

Hofje, dat aan de grachtzijde is afgesloten door twee gepleisterde puntgevels

Oranjegracht 93
Leiden
Hofje, dat aan de grachtzijde is afgesloten door twee gepleisterde puntgevels; 17e of 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)