Sint-Vituskerk. Hervormde kerk en toren in Stiens

Pieter Jellessingel 1
9051BV Stiens (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1100 (schip) 13e eeuw (koor) 1450-1500 (toren) 15e eeuw (verhoging koor) 1898 (herst. toren) 19e eeuw (sluiting koor) 1955-'57 (rest. toren) 1974-'75 (rest. kerk) 1100 ca. 1100 (schip) 13e eeuw (koor) 1450-1500 (toren) 15e eeuw (verhoging koor) 1

Beschrijving van Sint-Vituskerk. Hervormde kerk en toren

NED. HERV. KERK en TOREN. Midden in het dorp op een ongeveer rond omheind kerkhof gelegen, deels zeer oude kerk met forse bakstenen toren; de laatste gerestaureerd in 1960 waarbij 16e eeuwse gotische ingang met breed profiel ontdekt werd en hersteld. Noordmuur van het schip nog van tufsteen, 11e-12e eeuws en met vrij zeldzame spaarvelden-detaillering; jonger koor. Over het schip een zeldzame geknikte houten gewelfconstructie, 16e eeuws. In de kerk 17e eeuwse preekstoel. Drie overhuifde herenbanken. Grote 17e eeuwse zerk, een 16e eeuwse en nog een 17e eeuwse. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1830 door L.J. en J. van Dam gemaakt in een oudere kas met gebruikmaking van pijpwerk van orgelmakers Bader. Klokkestoel met gelui van drie klokken, waarvan één van anonieme gieter, 1381, diam. 105 cm., en één van A. van Wou, 1509, diam. 136 cm., en één van G. Gregori, 1607, diam. 124 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1684, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)