Kerk van Jelsum. Hervormde kerk in Jelsum

Op 'e Terp 26
9057RG Jelsum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: 1150-1200 (schip) 13e eeuw (toren) 15e eeuw (vernieuwing koor) gerest. in 1913 en 1999 1200 1150-1200 (schip) 13e eeuw (toren) 15e eeuw (vernieuwing koor) gerest. in 1913 en 1999

Beschrijving van Kerk van Jelsum. Hervormde kerk

Herv. Kerk. Dorpskerk grotendeels uit de 12e eeuw stammend met belangwekkende detaillering van de noordgevel en jonger bakstenen koor. Vroege bakstenen toren, XIII; over het schip 18e eeuws tongewelf met gebeeldhouwde details. In de kerk preekstoel. 17e eeuws met doophek, doopbekkenhouder en twee kaarssenarmen. Herenbank 17e eeuws en 16e eeuwse bank met briefpanelen. Orgelkast met betimmering. Orgel in 1834 door L.J. en J. van Dam gemaakt, met gebruikmaking van het in 1832 vervangen orgel in de Galileerkerk te Leeuwarden. Een zerk door mr B.G., twee andere 16e eeuwse en minstens vier 17e eeuwse en drie 18e eeuwse. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter uit de 13e eeuw, diam. 80 cm. en één van P. Overney, 1671, diam. 95 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17e eeuw, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)