Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gabbemagasthuis in Leeuwarden

Gebouw

Wijbrand de Geeststraat 42
8921AM Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1906
Architect: W.C. de Groot Groot 1906 W.C. de Groot


Beschrijving van Gabbemagasthuis

Gabbema Gasthuis. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect W.C. de Groot. Verdiepingloos gebouw op U-vormige plattegrond, opgetrokken in art-nouveau-vormen uit oranje-rode verblendsteen op trasraam van doffe grijze steen als plint; schilddaken gedekt door rood- en groen geglazuurde pannen. Verlevendiging van dakvlakken en muurwerk door respectievelijk dakkapellen bekroond door aardewerk pironnen en de toepassing van verschillende soorten en kleuren steen - verglaasd en niet-verglaasd, met en zonder profiel, voor banden, waterlijsten, rollagen, hanekammen en siermetselwerk in boogtrommels etc. Regelmatige indeling der gevels: in het midden der U-vorm ligt de ingangspartij, met dubbele houten deuren met rondboogvensters en rechthoekige vensters rondom, onder met rode geglazuurde pannen belegde luifel op geprofileerde houten ondersteuningen waartussen bankjes, het geheel bekroond door polychroom tegeltableau in art-nouveau-vormen, waarboven torentje met houten opbouw met klok en ingesnoerde naaldspits met roodgeglazuurde leitjes gedekt. Op het tegeltableau het opschrift "GABBEMA GASTHUIS", overvleugeld door arend met in zijn klauwen een konijn als voedsel voor de uilen en kraaien onder zijn vleugels (bescherming en liefdadigheid); gekoppelde en enkele vensters met meerruitsverdeling beganegronds; rondboog- en rechthoekige vensters met en zonder luikjes in de dakvlakken. Geprofileerde en boven de zoldervensters omlopende gootlijst en halfronde zinken vergaarbakken met geschulpt randje. Aan de binnenzijde der hoeken van de U-vorm een draaibare bewerkte gietijzeren steun. In het interieur betegelingen met florale motieven in art-deco-vormen, polychrome ornamenttegels van een dergelijke vormgeving en eenvoudige glas-in-loodramen. In het gasthuis is een klok van P. Seest, 1762?, diam. 32 cm. aanwezig. Het voorterrein voorzien van een klinkerbestrating en afgezet door een smeedijzeren hekwerk in eenvoudige art-nouveau-vormen op gemetseld muurtje en tussen dito palen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24482
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gabbemagasthuis
Wijbrand de Geeststraat 42
Wijbrand de Geeststraat 42
Basisgegevens
Locatie Leeuwarden
Gesticht in 1634
Gesticht door Abbe Freerks Gabbema
Restauraties 1980
Architect W.C. de Groot
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 24482

Het Gabbemagasthuis is een monumentaal pand in Leeuwarden in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke gasthuis bij de Grote of Jacobijnerkerk werd in 1634 gesticht door Abbe Freerks Gabbema. In 1906 kwam aan de Wijbrand de Geeststraat nieuwbouw tot stand naar plannen van Willem Cornelis de Groot. Het U-vormige pand en het tuinhek zijn uitgevoerd in jugendstil-vormen. Het eenlaagspand is opgetrokken uit oranjerode verblendsteen. Op het dak liggen rood- en groen geglazuurde pannen. In het midden van het gebouw bevindt zich boven de ingang een polychroom tegeltableau met de naam van het gasthuis en een houten klokkentorentje met ingesnoerde spits.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Gabbemagasthuis in Leeuwarden

Twee herenhuizen in Overgangsstijl met Chaletstijl-elementen

Emmakade 15
Leeuwarden
Inleiding Twee gekoppelde HERENHUIZEN van buitengewoon royale afmetingen, gebouwd door Hendrik Kramer in 1903 in Overgangsstijl met element..

Woonhuis in neo-renaissancestijl

Oostergrachtswal 93
Leeuwarden
Inleiding WOONHUIS, gebouwd voor Rients Hendriks Dijkstra, groothandelaar in koffie en thee door architect Hendrik Kramer in de jaren 1883-..

Directeurswoning in eclectische stijl

Vredeman de Vriesstraat 1
Leeuwarden
Inleiding DIRECTEURSWONING bij voormalige, naastgelegen sigarenfabriek gebouwd rond 1900 in Eclectische stijl. Als architect komt in aanmer..

Sigarenfabriek Voorm. sigarenfabriek

Vredeman de Vriesstraat 3
Leeuwarden
Inleiding Voormalige SIGARENFABRIEK, gebouwd in samenhang met de directeurswoning op Vredeman de Vriesstraat 1, waarschijnlijk door dezelfd..

Herenhuis in eclectische stijl

Oostergrachtswal 47
Leeuwarden
Inleiding Voornaam, breed herenhuis omstreeks 1880 mogelijk naar ontwerp van Hendrik Kramer ontworpen in Eclecticisme, sinds tientallen jar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gabbemagasthuis in Leeuwarden

Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven