Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden

Kerkelijk Gebouw

Bonifatiusplein 20
8911JT Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1882-'84 1884 1882-'84
Architect: P.J.H. Cuypers Cuypers 1884 P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Sint-Bonifatiuskerk

St. Bonifatius, 1882-1884, P.J.H.Cuypers. Neogotische kruisbasiliek met aangebouwde sacristie en hoge westtoren bestaande uit een vrij korte, vierkante geleding, waarop een stenen en een houten lantaarn, bekroond door een hoge spits met trans. Driebeukig transept, met vier zijden van een tienhoek gesloten apsis, waarbinnen een smalle omgang met zes slanke, natuurstenen pijlers. Uitwendig wordt dit lagere, door kruisribgewelven en een straalgewelf overdekte presbyterium bekroond door een pyramidevormig dak met topgevels. Het geheel in baksteen uitgevoerde inwendige heeft bundelpijlers, laag aanzettende kruisribgewelven en een detaillering van traceringen en kapitelen in de geest van de 13e eeuwse Franse gotiek. Roosvensters in de voorgevel, de eindgevels van het transept en de muur boven de apsis. Kerk en toren behoren tot de belangrijkste werken van Cuypers en vertonen het gebruik van gotische motieven uit verscheidene streken, dat kenmerkend is voor zijn tweede periode. Tot de inventaris behoort een eikehouten preekstoel, ca. 1700, waarschijnlijk afkomstig uit de v.m. Jezuïtenstatie aan de Vleesmarkt te Leeuwarden. In het koor een klein orgel van Cavaille-Coll, gemaakt in 1887. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bonifatiuskerk
Sint-Bonifatiuskerk
Sint-Bonifatiuskerk
Plaats Leeuwarden
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 48′ OL
Gebouwd in 1882-1884
Gewijd aan HH. Bonifatius en Gezellen
Monumentnummer  24436
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Detailkaart
Sint-Bonifatiuskerk (Leeuwarden) (Leeuwarden-Binnenstad)
Sint-Bonifatiuskerk (Leeuwarden)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden is een rooms-katholieke kerk gewijd aan de HH. Bonifatius en Gezellen. Zij vormt een van de hoogtepunten uit de carrière van architect P.J.H. Cuypers. Het koororgel is van de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Dit orgel was oorspronkelijk gebouwd voor het Sint-Willibrordus College in Katwijk.

De kerk werd tussen 1882 en 1884 gebouwd. Zij is een grote driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. De kerktoren wordt bekroond door een hoge houten spits naar voorbeeld van die van de Sint-Pancraskerk in Enkhuizen.[1] Op 3 januari 1976 brak de spits tijdens een zeer zware storm af. In 1979-1980 werd zij herbouwd volgens het originele ontwerp.[2]

Het koor heeft een bijzonder lage apsis met tentdak, omsloten door een smalle omgang. Deze constructie is zeer waarschijnlijk afgekeken van de Nidaros-domkerk in Trondheim, waarvan de restauratie juist in die tijd werd afgerond.

Toen de kerk werd gebouwd bestond er een kans dat Leeuwarden bisschopszetel zou worden; met het oog daarop werd er een bisschoppelijk paleis bij de kerk gebouwd. Toen de bisschopszetel naar Groningen ging werd dit paleis ingericht als ziekenhuis.

In 1938 werd ter gelegenheid van een zilveren priesterjubileum op het plein voor de kerk een beeld van Christus Koning geplaatst, gemaakt door Wim Harzing.

Trivia

  • De kerktoren staat ook afgebeeld op de cd-hoes 'Canta Slauerhoff' (2000) van de Portugese fadozangeres Cristina Branco en tevens was het deze kerk waarin ze de cd opnam en presenteerde.
  • Op 27 november 1947 raakte een vliegtuig de toren en verloor een stuk van zijn vleugel. Het vliegtuig kon veilig een noodlanding maken.[3]

Interieur

Beelden

Communiebank

De communiebank is gedecoreerd met acht heiligen.

Overige afbeeldingen

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden

St. Bonifatiuskerk, westelijke pastorie

Bonifatiusplein 21a
Leeuwarden
Westelijke pastorie der St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1884 naar ontwerp van P.J.H.Cuypers. Drie bouwlagen tellend onderkelderd gebouw op r..

Pakhuis onder zadeldak tegen puntgevel

Amelandsstraat 12
Leeuwarden
Pakhuis onder zadeldak tegen puntgevel; ontlastingsbogen met blokken; datum en gevelsteen. Gerestaureerd.

Winkelpand met bovenwoning en pakhuis in Overgangsstijl

Voorstreek 90
Leeuwarden
Inleiding WINKELPAND MET BOVENWONING EN PAKHUIS gebouwd door een onbekende architect (waarschijnlijk Z. Feddema) vermoedelijk in 1913 in de..

Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel

Tuinen 7
Leeuwarden
Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel.

Centraal Apotheek

Voorstreek 58
Leeuwarden
Centraal Apotheek, gebouwd in 1904/1905 in art-nouveau-vormen naar ontwerp van architect G.B.Broekema te Kampen. Gebouw op trapeziumvormige..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)