Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden

Bonifatiusplein 20
8911JT Leeuwarden

Architect: P.J.H. Cuypers Cuypers 1884 P.J.H. Cuypers

Beschrijving van Sint-Bonifatiuskerk

St. Bonifatius, 1882-1884, P.J.H.Cuypers. Neogotische kruisbasiliek met aangebouwde sacristie en hoge westtoren bestaande uit een vrij korte, vierkante geleding, waarop een stenen en een houten lantaarn, bekroond door een hoge spits met trans. Driebeukig transept, met vier zijden van een tienhoek gesloten apsis, waarbinnen een smalle omgang met zes slanke, natuurstenen pijlers. Uitwendig wordt dit lagere, door kruisribgewelven en een straalgewelf overdekte presbyterium bekroond door een pyramidevormig dak met topgevels. Het geheel in baksteen uitgevoerde inwendige heeft bundelpijlers, laag aanzettende kruisribgewelven en een detaillering van traceringen en kapitelen in de geest van de 13e eeuwse Franse gotiek. Roosvensters in de voorgevel, de eindgevels van het transept en de muur boven de apsis. Kerk en toren behoren tot de belangrijkste werken van Cuypers en vertonen het gebruik van gotische motieven uit verscheidene streken, dat kenmerkend is voor zijn tweede periode. Tot de inventaris behoort een eikehouten preekstoel, ca. 1700, waarschijnlijk afkomstig uit de v.m. Jezuïtenstatie aan de Vleesmarkt te Leeuwarden. In het koor een klein orgel van Cavaille-Coll, gemaakt in 1887. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)