Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Utrecht, Bijkantoor voorm. bijkantoor van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht" in Leeuwarden

Gebouw

Tweebaksmarkt 48
8911KX Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1903-'04 1904 1903-'04
Architect: A.J. Kropholler en J.F. Staal Kropholler 1904 A.J. Kropholler en J.F. Staal


Beschrijving van De Utrecht, Bijkantoor voorm. bijkantoor van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht"

Voormalig BIJKANTOOR van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht", gebouwd in 1903/04 naar ontwerp van de architecten A.J.Kropholler en J.F.Staal. Sculptuur van J.Mendes da Costa. Het pand is opgetrokken in gele baksteen met plinten, lateien, banden en hoekblokken in graniet. Het is samengesteld uit drie bouwvolumes; het voorste gedeelte met ingangspartij aan de straatzijde, zonder verdieping onder afgewolfd zadeldak; het lichttorentje met verdieping onder tentdak; kantoorruimte zonder verdieping onder hoog-opgaand, omlopend schilddak. De daken zijn alle gedekt met pannen. In de voorgevel twee hardstenen gevelstenen; de linker met het wapen van Utrecht; de rechter met het wapen van Nederland; beide tussen liggende leeuwen als wapenhouders. Onder het wolfeind in rode baksteen gemetseld UTRECHT. In linker zijgevel in rode baksteen "LEVENSverzekeringmaatschappij UTRECHT. Het tentdak van de toren wordt bekroond door groep van 4 pelikanen. Eiken toegangsdeuren met in negatief reliëf DE UTRECHT TE UTRECHT. Interieur: Tegeltableau in tochtportaal met PAX INTRANTIBUS tussen gestyleerde florale versiering. Plafond in hal onder lichttorentje wordt gevormd door beglaasd balkenraam, dat rust op een rondom uitkragende bakstenen lijst. Wapens der stad Utrecht geschilderd bij kruisingen der balken met buisvormig profiel. Aan binnenzijde der balken rond grote middenvenster: Gouden regen/koom ten zegen/Al wie hier verzekering sloot/Thuis nog potten/doen slechts zotten/Sinds met beter spaarpot bood. Op de vloer van hal een terrazzovloer, voorstellende een pelikaan met jong, gevat in cirkel binnen vierkant met in de hoeken hoefijzers. Rechts van de hal de wachtkamer met cassetteplafond, waarin panelen met harmonicaprofiel en waarvan de balken beschilderd zijn met didactische spreuken. Natuurstenen schoorsteenmantel met in reliëf aangebrachte spreuk. Van hal naar kantoorruimte deur met panelen binnen kraalprofiel met parels. Bovenste panelen beschilderd met vlinders binnen kader met momenten uit ontwikkelingsgang van de vlinder en tekst. In kantoorruimte cassetteplafond met buisvormig profiel. Langs wanden een fries met wapenschilden van Utrecht met daarboven DE, om en om met wapenschilden van Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Copenhagen, Brussel, Rijssel, Nederland, Belgie, Frankrijk en Denemarken met daarboven TE. In de lange gevels drie vensteropeningen, links met oorspronkelijke glas-in-lood vensters (wapens van Amsterdam. Rotterdam en Tilburg). Boven vensters tegeltableaux met namen van hoofdkantoor (eindgevels) en bijkantoren. Langs de lange wanden kasten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24411
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Utrecht
Tweebaksmarkt 48 Leeuwarden.jpg
Locatie Tweebaksmarkt 48, Leeuwarden
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 48′ OL
Oorspr. functie Bijkantoor Levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht"
Huidig gebruik Thans Kleintheater De vier Pelikanen
Start bouw 1903
Bouw gereed 1904
Bouwstijl Jugendstil
Monumentnummer 24411
Architect A.J. Kropholler en J.F. Staal
Detailkaart
De Utrecht (Leeuwarden) (Leeuwarden-Binnenstad)
De Utrecht (Leeuwarden)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Utrecht is een monumentaal pand in de stijl van de Jugendstil aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Het pand uit 1903-1904 is ontworpen door A.J. Kropholler en J.F. Staal en diende als bijkantoor van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht".

Het pand is gebouwd uit grotendeels gele baksteen met granieten balken en blokken. Het pand bestaat uit drie delen: een voordeel met zadeldak, een achterdeel met zadeldak dwars daarop en een torentje met puntdak. Op het torentje bevindt zich een beeld van J. Mendes da Costa dat vier pelikanen uitbeeldt.

In de voorgevel is in rode baksteen "Utrecht" ingelegd. Er zijn twee gevelstenen met de wapens van Nederland en Utrecht, vastgehouden door leeuwen en vier tegeltableaus. In het tochtportaal bevindt zich boven de ingang nog een tegeltableau met "Pax intrantibus" (Latijn voor "Vrede voor hen die binnentreden").

Binnen bevindt zich op de vloer een mozaïek dat een pelikaan met jongen voorstelt. Ook vele andere oorspronkelijke versieringen zijn nog te vinden, alsmede wapens van de plaatsen waar de levensverzekering kantoren had.

Sinds 1 september 2013 is in het pand een theater gevestigd. Het kleinste Jugendstil-theater van Europa; De vier Pelikanen. In de zaal zijn 35 zitplaatsen. Men kan er trouwen, vergaderen, presenteren, zingen, spelen en dineren. www.devierpelikanen.nl


Monumenten in de buurt van De Utrecht, Bijkantoor voorm. bijkantoor van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht" in Leeuwarden

Pand onder zadeldak met voorschild en aan Korfmakersstraat 17 aansluitende nok

Tweebaksmarkt 50
Leeuwarden
Pand onder zadeldak met voorschild: de nok aansluitend aan dat van Korfmakersstraat 17. Aan de Korfmakersstraat omlijste vensters waarin ben..

Vijf traveeën breed pand onder dwarsdak

Korfmakersstraat 17
Leeuwarden
Vijf traveeën breed PAND onder dwarsdak, aansluitend een hoekpand aan de Tweebaksmarkt. Dakkapel; rijk versierde ingangspartij, Ionische pi..

Hoofdpostkantoor Voorm. hoofdpostkantoor, poortje in achtergevel

Tweebaksmarkt 25
Leeuwarden
In achtergevel Postkantoor is een 17e eeuws poortje opgenomen, zichtbaar aan Galileer Kerkstraat.

Hoofdpostkantoor Voorm. hoofdpostkantoor

Tweebaksmarkt 25
Leeuwarden
Post- en Telegraafkantoor, gebouwd in 1902-1904, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H.Peters in diens zeer persoonlijke mengstijl. Omvangr..

Pand onder vernieuwde kap

Korfmakersstraat 15
Leeuwarden
Pand onder vernieuwde kap. Rechte kroonlijst verkropt boven de vier pilasters der grote orde met composietkapitelen, die de gevel rythmeren.

Kaart & Routeplanner