Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haersmahuys in Leeuwarden

Woonhuis

Tweebaksmarkt 49
8911KW Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1585 (oorspr.)


Beschrijving van Haersmahuys

Woonhuis, bestaand uit: een dwarshuis, een tussenbouw en een aanbouw in de hoek van dwarshuis en tussenbouw. De tussenbouw verbindt het dwarshuis met het bijbehorende achterhuis (zie Nieuwe Oosterstraat ongenummerd, monument nr. 24279) Het dwarshuis dateert vermoedelijk uit het einde van de 16e eeuw. Dit huis is vier traveeën breed en twee verdiepingen hoog. Het wordt overdekt door een zadeldak tussen de twee tuitgevels met schoorstenen ter plaatse van de wakers. De tussenbouw dateert uit de 17e eeuw. Het is twee verdiepingen hoog en wordt overdekt door een asymmetrisch zadeldak. In de noordgevel zijn onder andere een kloosterkozijn (XVII) en twee bolkozijnen (XVII) opgenomen. Een binnenpoort (midden XVII) vormt de doorgang met de aanbouw. In de beide bouwmuren, ter hoogte van de zolder, is een binnendeurkozijn (XVII) opgenomen, waarvan een met deur. Ter hoogte van de beganegrond is een stucplafond (XIX). De aanbouw, onder lessenaarsdak, is een verdieping hoog en dateert uit de 17e eeuw. Het woonhuis is vooral van belang vanwege zijn bouwhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24407
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haersmahuys in Leeuwarden

Vijf traveeën breed pand met verdieping en gevel met pilasters doorlopend in verkroppingen in geblokte kroonlijst

Tweebaksmarkt 47
Leeuwarden
Vijf traveeën breed pand met verdieping; de gevel ingedeeld door pilasters doorlopend in verkroppingen in de geblokte kroonlijst. Voor het ..

Poortje met wapensteen

Tweebaksmarkt 47
Leeuwarden
Poortje met wapensteen, 1641.

Haersmahuys, achterhuis

Nieuwe Oosterstraat 1
Leeuwarden
Achterhuis behorende tot het woonhuis Tweebaksmarkt 49 (monument nr. 24407). Het zeer grote achterhuis dateert uit het midden van de 17e eeu..

Hoekpand met op de verdieping in de dammen overkragingen op ornamentlijsten

Druifstreek 53
Leeuwarden
Hoekpand Nieuwe Oosterstraat. Op de verdieping in de dammen overkragingen op ornamentlijsten. Natuurstenen banden. Geblokte kroonlijst.

Pand met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen puntgevel

Tweebaksmarkt 45
Leeuwarden
Pand met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen puntgevel; geblokte vensternissen en overkraging op ornamentlijst tussen de ven..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haersmahuys in Leeuwarden