Hoofdpostkantoor Voorm. hoofdpostkantoor in Leeuwarden

Tweebaksmarkt 25
8911KW Leeuwarden

Architect: C.H. Peters Peters 1904 C.H. Peters

Beschrijving van Hoofdpostkantoor Voorm. hoofdpostkantoor

Post- en Telegraafkantoor, gebouwd in 1902-1904, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H.Peters in diens zeer persoonlijke mengstijl. Omvangrijk onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond, rustend op deels natuurstenen sokkel, opgetrokken in neo-gotische- en neo-renaissance-vormen uit rood-bruine friese "drielingsteen" en gedekt door met leien belegde zadeldaken, met vorstkammen van kruisbloemen, tegen trapgevels. Verlevendiging der muurvlakken door onder meer hardstenen cordonlijsten en dorpels, speklagen en omlijstingen; verglaasde profielsteen voor rollagen onder dorpels en profiellijsten boven kozijnen; gewone profielsteen voor omlijsting en traceringen; Bentheimer zandsteen voor afdekkings- en aanzetstukken, versieringen, balustrades, rondboogfriezen en beeldhouwwerk; dakgoten en klossen van hardsteen; gietijzeren sierankers. De voorgevel bestaande uit twee hoekrisalieten met trapgevel en door balustrade afgezet middengedeelte; regelmatig asymmetrische indeling door dubbele terugliggende ingang, waarboven het opschrift POST EN TELEGRAAFKANTOOR, rondboogvensters op beganegrond en verdieping en spitsboogvensters in de trapgevels en dakkapellen op zolderhoogte. Inwendig de voormalige wachtzaal, overspannen door een op de late-Engelse-gotiek geinspireerde a jour bewerkte ziende bekapping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)