Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Leeuwarden

Kerkelijk Gebouw

Sacramentsstraat 19
8911GK Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1803-'05 1865 (uitbr.) 1805 1803-'05 1865 (uitbr.)
Architect: G. van der Wielen F. Stoett (1865) Wielen G 1805 G. van der Wielen F. Stoett (1865)


Beschrijving van Synagoge

Isr. SYNAGOGE. In 1865 herbouwde enig nog gespaard synagoge-gebouw in Friesland. Gevel in strak metselwerk geleed door middenrisaliet; halfcirkelvormige gesloten vensters; stichtingsstenen. Tot de inventaris behoren: de Arke met bekroning(een vereenvoudigde navolging van de in 1964 naar Israel overgebrachte arke uit de synagoge in Leeuwarden), de Bima en een aantal banken, alles in Empirevormen, vervaardigd in 1807 en afkomstig uit de synagoge te Gorredijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24354
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Deel van de voorgevel

De Synagoge van Leeuwarden is een voormalige synagoge uit 1805 en één van de weinige joodse overgebleven gebouwen in Leeuwarden. De synagoge was een vervanging van een eerdere synagoge uit 1755. In 1865 werd de synagoge uitgebreid. Zowel de oude als de nieuwe synagoge stonden aan de Sacramentsstraat. De Synagoge werd ontworpen door G. van der Wielen en F. Stoett. Het gebouw functioneert sinds 1982 als dansschool.

Geschiedenis en context

Leeuwarden kent een rijke joodse historie. Al in 1645 registreerde Leeuwarden al haar joden. Er zijn drie joods begraafplaatsen in Leeuwarden geweest. De eerste begraafplaats is gesticht door Jacob de Joode in 1670. Hij was de zoon van Mozes Ury HaLevy, die uit Emden naar Nederland is gekomen. De laatste begraafplaats lag aan de Spanjaardslaan en was ontworpen door de bekende architect L.P. Roodbaard. Rondom de begraafplaats ontstond een joodse buurt. De eerste helft van de 19e eeuw was Leeuwarden het centrum van joodse cultuur en was de grootste joodse stad in het noorden van Nederland. Hier bevond zich destijds dan ook de zetel van het opperrabbinaat. Er waren verschillende joodse verenigingen, waaronder de Kring van Joodsche Academici. In Leeuwarden was er tevens een joods bejaardentehuis, een joods armenhuis, een joods badhuis en een joodse school. Die joodse school werd ontworpen door H.R. Stoett en was open van 1886 tot 1943. De school heette de Dusnus-school en werd tijdens de bezetting door de Duitsers geplunderd.

Huidig gebruik

Hoewel er tegenwoordig een dansschool in de synagoge zit, wordt het gebouw nog wel af en toe gebruikt als joods ontmoetingscentrum. Er is nog steeds een kleine joodse gemeente in Leeuwarden die af en toe diensten houdt in een andere synagoge, die sinds 1980 bestaat en in de Slotmakersstraat staat. In 1998 had Leeuwarden 45 joodse inwoners. Leeuwarden heeft een afdeling van het Genootschap Nederland-Israel. Er is de laatste jaren twee keer een Jiddisch Festival georganiseerd in Leeuwarden.

Externe links


Monumenten in de buurt van Synagoge in Leeuwarden

Vier traveeën breed pand waarvan de linkerhelft onderkelderd

Bij de Put 36
Leeuwarden
Vier traveeën breed pand waarvan de linkerhelft onderkelderd is XVII. Vier gevelstenen; zes zesruitsvensters.

Hoekpand met geheel gepleisterde gevel met hoge beganegrond waarboven verdieping met pilasters in de vensterdammen

Slotmakersstraat 11
Leeuwarden
Hoekpand aan de Speelmanstraat. Boven hoge beganegrond verdieping met pilasters in de vensterdammen; gevels geheel gepleisterd waaronder waa..

Winkelpand met achter- en bovenwoning

Breedstraat 44
Leeuwarden
Inleiding WINKELPAND MET ACHTER- EN BOVENWONING, ontstaan als verbouwing van een veel ouder pand in 1903 in de Overgangsarchitectuur. De ve..

Gepleisterd hoekpand

Bij de Put 1
Leeuwarden
Hoekpand Spoelmanstraat in aanleg wel 17e eeuws, thans gepleisterd; rechte kroonlijst. Pui XIX.

Pand onder zadeldak tegen gave achterpuntgevel

Bij de Put 3
Leeuwarden
Pand onder zadeldak tegen gave achterpuntgevel. Voorzijde met schild waarvoor dakkapel. Gevelsteen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Synagoge in Leeuwarden

Foto's (7)