Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waag in Leeuwarden

Gebouw

Nieuwestad 148
8911DB Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1596-'98 1884-'90 (rest.) 1598 1596-'98 1884-'90 (rest.)
Architect: J.E.G. Noordendorp (1884-'90) Noordendorp J.E.G. Noordendorp (1884-'90)


Beschrijving van Waag

Waag. In 1596-'98 opgetrokken sierlijk gebouw onder gezwenkt tentdak, gerestaureerd 1884-'90. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24319
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Waag van Leeuwarden
De Waag van Leeuwarden

De Waag is over het algemeen het middelpunt van een marktstad. Waar gehandeld wordt, wordt gewogen en gemeten. Voor het bepalen van het juiste gewicht van de handelswaar was een marktkoopman vroeger aangewezen op de waag, een publiek weeghuis. Sinds wanneer Leeuwarden een waag bezit, is niet precies bekend. De oudste vermelding van een waag in Leeuwarden dateert uit 1483. Uit dit document blijkt ook dat de waag in die tijd een gevestigd instituut was. Van andere Friese steden is bekend dat er aan het einde van de veertiende eeuw een waag aanwezig is. Het is niet aannemelijk dat Leeuwarden in deze ontwikkeling achterliep, dus wordt ervan uitgegaan dat er ook in ook in Leeuwarden al in de veertiende eeuw sprake van een waag was.

De waag waar in 1483 over gesproken wordt, heeft waarschijnlijk even ten oosten van het huidige gebouw gestaan. De waag die vandaag de dag op het Waagplein staat, is omstreeks 1590 gebouwd. In die tijd was het verplicht voor een marktkoopman zijn goederen te laten wegen op de waag. Deze verplichting gold vooral voor (groot)handelaren in vlees en zuivel.

Het product dat op de waag in Leeuwarden de overhand had was zuivel, en dan vooral boter. Deze werd op de wekelijkse marktdagen in groten getale aangevoerd. De waag in Leeuwarden stond daarom ook wel bekend als de ‘boterwaag’. Er werden natuurlijk ook wel andere producten gewogen in de Leeuwarder waag, maar de hoeveelheden hiervan bleven in het niet bij die van zuivel (boter en kaas red.). Ter illustratie: tussen 1830 en 1860 werd jaarlijks gemiddeld 1.656.922 kg boter, 225.905 kg kaas en slechts 24.326 kg aan andere goederen gewogen. Wat misschien opvalt, is de relatief beperkte hoeveelheid kaas. Dit heeft echter wel een logische verklaring, want dit komt doordat er in Friesland tot aan het eind van de vorige eeuw vooral boter geproduceerd werd.

De Waag op de Nieuwestad is tot 1880 in gebruik geweest. Vanaf dat jaar werd er gewogen in het nieuwe Beurs- en waaggebouw aan het beursplein. Sinds de jaren 80 is in dit laatste gebouw de Openbare Bibliotheek gehuisvest. In het waaggebouw is een lunchroom gevestigd.Monumenten in de buurt van Waag in Leeuwarden

Pand met verdieping onder dwars zadeldak tussen topgevels waarboven schoorstenen

Nieuwestad 125
Leeuwarden
Pand met verdieping onder dwars zadeldak tussen topgevels waarboven schoorstenen. De gevel in strak metselwerk is afgesloten door een geblok..

Pand met in de top rijk versierde klokgevel

Nieuwestad 156
Leeuwarden
Pand met in de top rijk versierde klokgevel; midden 18e eeuw.

Pand met hoge eerste en lagere tweede verdieping met geblokte kroonlijst voor tentdak

Nieuwestad 160
Leeuwarden
Pand met hoge eerste en lagere tweede verdieping, afgesloten door geblokte kroonlijst voor tentdak.

Pand met twee verdiepingen onder schilddak met hoekschoorstenen

Nieuwestad 135
Leeuwarden
Pand met twee verdiepingen onder schilddak met hoekschoorstenen. Gevel geleed door smalle pilasters die geblokte kroonlijst dragen, XIX.

Pand met zolderverdieping onder zadeldak tegen lage klokgevel met rococo-ornament

Nieuwestad 121
Leeuwarden
Pand met twee verdiepingen, zolderverdieping onder zadeldak tegen lage klokgevel met rococo-ornament, 1770.

Kaart & Routeplanner

Route naar Waag in Leeuwarden

Foto's (7)