Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haersmahuys, achterhuis in Leeuwarden

Woonhuis

Nieuwe Oosterstraat 1
8911KM Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: midden 17e eeuw 1700 midden 17e eeuw


Beschrijving van Haersmahuys, achterhuis

Achterhuis behorende tot het woonhuis Tweebaksmarkt 49 (monument nr. 24407). Het zeer grote achterhuis dateert uit het midden van de 17e eeuw. Dit huis is twee verdiepingen hoog en wordt overdekt door een schilddak. De twee pilastergevels zijn vier en drie traveeën breed en zijn respectievelijk door het belendende pand en de winkelpui aangetast. De pilasters met korintische kapitelen dragen een rijk gedetailleerde kroonlijst. Van bijzonder belang zijn de Empire vensters en het reliëf (midden XVII) in de vier traveeen brede pilastergevel. Voor het interieur zijn de overwelfde gang ter hoogte van de beganegrond en de verdieping, het trappenhuis met trap (alles midden XVII) en het stucplafond (XIX) ter hoogte van de beganegrond van groot belang. Het achterhuis is vooral van belang vanwege zijn architectuur- en bouwhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24279
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haersmahuys, achterhuis in Leeuwarden

Haersmahuys

Tweebaksmarkt 49
Leeuwarden
Woonhuis, bestaand uit: een dwarshuis, een tussenbouw en een aanbouw in de hoek van dwarshuis en tussenbouw. De tussenbouw verbindt het dwar..

Vijf traveeën breed pand met verdieping en gevel met pilasters doorlopend in verkroppingen in geblokte kroonlijst

Tweebaksmarkt 47
Leeuwarden
Vijf traveeën breed pand met verdieping; de gevel ingedeeld door pilasters doorlopend in verkroppingen in de geblokte kroonlijst. Voor het ..

Poortje met wapensteen

Tweebaksmarkt 47
Leeuwarden
Poortje met wapensteen, 1641.

Hoekpand met op de verdieping in de dammen overkragingen op ornamentlijsten

Druifstreek 53
Leeuwarden
Hoekpand Nieuwe Oosterstraat. Op de verdieping in de dammen overkragingen op ornamentlijsten. Natuurstenen banden. Geblokte kroonlijst.

Pand met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen puntgevel

Tweebaksmarkt 45
Leeuwarden
Pand met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen puntgevel; geblokte vensternissen en overkraging op ornamentlijst tussen de ven..

Kaart & Routeplanner