Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden

Kerkelijk Gebouw

Jacobijnerkerkhof 95
8900AA Leeuwarden
Friesland


Beschrijving van Grote of Jacobijnerkerk

Grote of Jacobijnekerk. Vrml. Dominicanenklooster kerk, gesticht 13e eeuw herbouwd in de 15e eeuw. In de kerk preekstoel met klankbord en achterschot, XVII. Kraak met gesneden onderdelen, 1695 banken met snijwerk, XVII; tombe voor J.H.Nieuwoldt, plm 1812 door P.J. Gabriel. In het koor grafkelder der Oranjes; gedenkplaat aan Vrede van Munster 1648 afkomstig uit Landschapshuis. Grafzerken. In de kerk staan drie orgels: A. Orgel met Hoofdwerk, Rugwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1727 gemaakt door Chr. Muller en in 1885 ingrijpend verbouwd door L. van Dam en Zonen. Bij de laatste restauratie van 1978 is de dispositie van Muller hersteld en zijn de mechanische aanleg en windladen van Van Dam gehandhaafd. B. In het koor een eenklaviers orgel met een binnenwerk van F.C. Smits uit 1850. C. In de zuiderkapel een positief van Joh. Meister uit 1766. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Jacobijnerkerk
De Grote of Jacobijnerkerk aan de Bredeplaats 4 (2014)
De Grote of Jacobijnerkerk aan de Bredeplaats 4 (2014)
Plaats Leeuwarden
Gebouwd in 1275-1310
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  24225
Interieur
Orgel Christian Müller
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden is de grootste van de middeleeuwse kerken in deze stad. Het gotische bouwwerk werd tijdens de reformatie omgebouwd tot protestantse kerk en verloor haar altaren en veel van de versieringen. De kerk is nog steeds in gebruik bij de protestantse gemeente.

De kerk werd tussen 1275 en 1310 gebouwd als onderdeel van een dominicanenklooster en werd later vergroot. (Voor de Dominicanen werd ook de naam Jacobijnen gebruikt.) In 1392 werd de kerk bij een stadsbrand verwoest. De brede zuidelijke zijbeuk werd pas in de late 15e eeuw toegevoegd terwijl het schip begin 16e eeuw met een travee werd verlengd.

De in Leeuwarden en Groningen residerende Stadhouders van Friesland en Groningen bezaten sinds 1591 onder het koor van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden een grafkelder die in 1640 en 1696 werd uitgebreid. In de grafkelder van de Friesche Nassau's, de graven van Nassau-Dietz, werden tussen 1623 en 1765 tien lijkkisten bijgezet. In de kapel boven de kelder stonden nog eens zes kisten. Tijdens de omwenteling van 1795 werden de kisten en grafmonumenten vernield.

In deze kerk bevindt zich het befaamde Christian Müller-orgel uit 1727.

Tijdens het openingsconcert van de zomerconcertserie van 2010 is in de Grote of Jacobijnerkerk een Metzler-kistorgel in gebruik genomen.[1]

Externe links


Monumenten in de buurt van Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden

Woning onder hoog zadeldak in hoek koor en noordbeuk Jacobijnerkerk

Monnikemuurstraat 97
Leeuwarden
In de hoek van koor en noordbeuk der Jacobijnenkerk gebouwde woning onder hoog zadeldak met voorschild; geblokte kroonlijst, roedeverdeling ..

Gedeelte van de kloostergang

Achter de Grote Kerk 17
Leeuwarden
Gedeelte van de kloostergang, een arm overkluisd door netgewelven op gebeeldhouwde kraagstenen, XV. Toegangspoortje bekroond door geveltje w..

Pand met verdieping onder zadeldak met voorschild

Bij de Put 17
Leeuwarden
PAND met verdieping onder zadeldak met voorschild waarboven topschoorsteen met bord. Allerwege zesruitsvensters. Omlijste ingang. Achterbo..

Administratie Hervormde gemeente

Achter de Grote Kerk 1
Leeuwarden
Administratie Hervormde gemeente, onder lang tentdak met hoekschoorstenen, geblokte kroonlijst aan een zijde, zeven en twee vensters met roe..

Pand met verdieping en zolderverdieping onder diep zadeldak tegen gepleisterde topgevel

Bij de Put 15
Leeuwarden
Pand met verdieping en zolderverdieping onder diep zadeldak tegen gepleisterde topgevel waarin de nisvormige omlijstingen der vensters nog a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden