Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wapen van Jeruzalem in Leeuwarden

Woonhuis

Grote Kerkstraat 69
8911EB Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1642 (oorspr.) 1759 (herb.)

(1 recensie)

Beschrijving van Wapen van Jeruzalem

Gedeeltelijk onderkelderd woonhuis. Getuige twee op de verdieping ingemetselde gevelstenen gebouwd in 1642 en herbouwd in 1759. Tekst gevelsteen resp: "INT WAPEN VAN JERUSALEM" en ANNO 1642. HERBOUWD 1759". De Kerkstraatzijde draagt na verbouwing een 19e eeuws karakter en is voorzien van getoogd omlijste ingang met bovenlicht en T-vensters; boven alle openingen 1,5 steens strekken. Het geheel wordt bekroond door een eenvoudig geprofileerde kroon-daklijst op klossen en gedekt door een afgewolfd zadeldak met in wolfeind jongere dakkapel. Voor het huis een hardstenen stoep met palen en ijzeren stangen. De achterzijde is uitgerust met zesruitsschuifvensters waarboven rollaagjes; in het topgevelveld resp. twee nogal jonge venstertjes en bouwsporen in de vorm van rollaagjes, die de omvang van oudere vensters duidelijk aangeven. IJzeren staafankers geven de plaats van de balklagen aan. Inwendig nog aanwezig een 18e eeuwse deur met Lodewijk XV ornament. In de tuin bevindt zich een 19e eeuwse neo-gotisch prieeltje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24196
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Wapen van Jeruzalem
5
Recensie door: ()
Ik ken het huis heel goed omdat mijn grootouders daar woonden. Met pijn in het hart zie ik ook hoe de binnenzijde is gesloopt! De voorkamer was niet groot, maar had vervolgens met een klein trapje het kleine toneel, gevolgd door het grote toneel, dat weer een uitgang had op de trap. Aan de achterzijde van het grote toneel kon je heerlijk door kleine raampjes in de grote keuken kijken. Het huis had geen toilet (wel een poepdoos achter en geen stromend warm water. Ook geen koud water op de slaapkamers, maar de befaamde lampetkan. Voor een kind om te spelen was het het mooiste huis in de wereld!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wapen van Jeruzalem in Leeuwarden

Pand op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder met pannen belegd schilddak

Grote Kerkstraat 67
Leeuwarden
In aanleg vermoedelijk 17e eeuws pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder met pannen belegd schilddak. In de dri..

Onderkelderd pand gedekt door een met pannen belegd jonger afgeknot dwars zadeldak

Grote Kerkstraat 71
Leeuwarden
In aanleg vermoedelijk 18e- mogelijk zelfs 17e- eeuws onderkelderd pand, op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd jo..

Onderkelderd verdiepingloos pandje gedekt door een met pannen belegd schilddak

Grote Kerkstraat 73
Leeuwarden
Eenvoudig, in aanleg vermoedelijk 18e eeuws, onderkelderd verdiepingloos pandje op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen be..

Eenvoudig pand onder dwarskap waarvoor dakkapel met hijsbalk

Grote Kerkstraat 224
Leeuwarden
Eenvoudig pand onder dwarskap waarvoor dakkapel met hijsbalk.

Van Gheelstins

Grote Kerkstraat 212
Leeuwarden
Laat middeleeuws huis. Uitwendig 18e eeuws met rechte kroonlijst langs dwars schilddak. Zesruitsvensters, omlijste deur.

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven