Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Sint Anthonygasthuis in Leeuwarden

Gebouw

Perkswaltje 1
8911EE Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1862-'64 1864 1862-'64
Architect: F. Stoett Stoett F 1864 F. Stoett


Beschrijving van Nieuw Sint Anthonygasthuis

Langgerekt verdiepingloos gebouwd langs de Groeneweg, door vier lage vleugels verbonden met vier paviljoens aan de Perkswal, het geheel in 1862-'64 gebouwd. De paviljoens zijn van verdiepingen voorzien en hebben door gestucte lisenen en omlijstingen langs vensters en ingangen een deftig aanzien; zij dragen de namen en wapens van de geslachten Burmania, Minnema, Auckema en Wierda. In het midden van de lage vleugel aan de Groeneweg is boven de eenvoudige ingang een herinneringssteen geplaatst voor de stichters van het gasthuis in 1478. De gevels zijn gerythmeerd door achtruitsvensters. Aan de achterzijde is de ingangspartij geaccentueerd door een klokkekoepeltje. De lange vleugel wordt geflankeerd door poortjes in de 17e eeuwse trant, in het oostelijke waarvan onderdelen van het Schoenmakerspoortje zijn toegepast. In de Julianavleugel uit 1910 is de gebeeldhouwde toegangspoort uit 1682 herplaatst. Boven het tympaan gebeeldhouwde figuren van St. Anthonius en twee bejaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24160
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuw Sint Anthonygasthuis
Julianavleugel (Perkswaltje 40-48)
Julianavleugel (Perkswaltje 40-48)
Basisgegevens
Locatie Leeuwarden
Restauraties 1989
Architect F. Stoett
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 24160
In het midden Perkswaltje 30 aan de Groeneweg
In het midden Perkswaltje 30 aan de Groeneweg

Het Nieuw Sint Anthonygasthuis is een monumentaal gasthuiscomplex in Leeuwarden in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Het gasthuiscomplex bestaat uit een aantal bouwwerken aan het Perkswaltje. Perkswaltje 1-39 werd in 1862-1864 gebouwd naar ontwerp van F. Stoett. In de noordelijke vleugel (Sint Jacobsgang) aan de Groeneweg bevindt zich boven de ingang in het midden een herinneringssteen voor Arent van Suerhusum en Hille van Swol, in 1478 stichters van het voormalige Sint Jacobsgasthuis. De vleugel heeft een klokkenkoepeltje (1930) aan de achterzijde en twee poortjes aan weerszijden. Haaks op deze vleugel bevinden zich vier zijvleugels die worden afgesloten met neoclassicistische paviljoens die de namen en wapens dragen van de geslachten Burmania, Minnema, Auckema en Wiarda.

De Julianavleugel (Perkswaltje 40-48) langs het Schoenmakersperk tegenover het Nieuwe Stadsweeshuis (Natuurmuseum Fryslân) dateert uit 1910. Het pand in neorenaissance-stijl werd gebouwd naar ontwerp van Willem Cornelis de Groot. Het toegangspoortje (1682) uit het gesloopte gasthuis werd herplaatst en werd boven het timpaan voorzien van gebeeldhouwde figuren van Sint Anthonius en twee proveniers. In 1878 bouwde Stoett ook het nieuwe pand voor het Oud Sint Anthonygasthuis in de Grote Kerkstraat

Zie ook


Monumenten in de buurt van Nieuw Sint Anthonygasthuis in Leeuwarden

Sint Anthony Gasthuis, paviljoenbouw

Perkswaltje 1
Leeuwarden
Paviljoenbouw van het Anthony-gasthuis, midden 19e eeuw. In Julianavleugel aan Schoenmakersperk ongd. poortje 1682.

Sint Anthony Gasthuis, twee woningen in neo-renaissancestijl

Perkswaltje 4
Leeuwarden
Inleiding TWEE WONINGEN in 1894 door W.C. de Groot ontworpen in de Neo-Renaissancestijl voor het Sint-Anthonygasthuis. Na de demping van d..

Sint Anthony Gasthuis, tuinmanswoning

Perkswaltje 2
Leeuwarden
Inleiding TUINMANSWONING, in 1917 door W.C. de Groot ontworpen in de Neo- Hollandse Renaissancestijl voor het Sint-Anthonygasthuis. Na de ..

Sint Anthony Gasthuis, groen tuinhuis

Perkswaltje 1
Leeuwarden
Inleiding TUINPAVILJOEN, in 1916 naar ontwerp van W.C. de Groot in de cottage-stijl gebouwd in de tuin van het als monument geregistreerde ..

Nieuwe Stadsweeshuis Het Nieuwe Stadweeshuis (Natuurmuseum Fryslân)

Schoenmakersperk 2
Leeuwarden
Nieuwe Stadsweeshuis. Gevel waarvan de vensters roedenverdeling hebben; ingangspoortje 1675. In de linkervoorkamer grote rijk gesneden sch..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Sint Anthonygasthuis in Leeuwarden

Foto's (1)