Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mausoleum, voor Van Nellestein, door J.D.Zocher gebouwd, welke tevens tot uitzichttoren dienst doet op de Donderberg. in Leersum

Graf Begraafplaats

Burgemeester vd Boschln 63
3956DB Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1818/19
Architect: Jan David Zocher


Beschrijving van Mausoleum, voor Van Nellestein, door J.D.Zocher gebouwd, welke tevens tot uitzichttoren dienst doet op de Donderberg.

Mausoleum, voor van Nellestein, 1818/19 door J.D.Zocher gebouwd, welke tevens tot uitzichttoren dienst doet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24071
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Graftombe van Nellesteyn
De tombe met de ernaast gelegen oude begraafplaats van Darthuizen
De tombe met de ernaast gelegen oude begraafplaats van Darthuizen
Plaats Leersum
Gesticht in 1818
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  24071
Architectuur en landschap
Architect(en)  Jan David Zocher
Aantal graven  12
Diversen
Toegankelijkheid  Vrij toegankelijk
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
De tombe

De Graftombe van Nellesteyn is een mausoleum en belvédère in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De tombe bevindt zich ten noordwesten van Leersum, in een bosgebied op de heuvel Donderberg en tevens ten noorden van de Rijksstraatweg (N225) en ten oosten van de Darthuizerpoort met N226.

In de buurt bevinden zich verder oostelijk de folly Uilentoren op de Lombokheuvel en bij de tombe ligt op de helling van de heuvel de begraafplaats van Darthuizen omgeven door een spijlenhek.

De tombe is een rijksmonument[1] en is onderdeel van de parkaanleg behorend bij kasteel Broekhuisen. In noord- en in zuidwestelijke richting is er tussen de bomen een zichtlijn opengehouden.

Geschiedenis

In 1818 werd op het hoogste punt van de Donderberg een familiegraftombe gebouwd naar het ontwerp van architect Jan David Zocher: de Tombe van Nellesteyn. De tombe werd gebouwd voor mr. Cornelis Jan van Nellesteyn, eertijds woonachtig op kasteel Broekhuisen, toen hij na de dood van zijn vrouw hertrouwde met zijn huishoudster[2] die ongeveer vijf maanden zwanger was[3]. Dit hertrouwen vond in de ogen van zijn kinderen geen genade. Hij ging in een nieuwe woning wonen met zijn tweede vrouw en de uit dit huwelijk gekregen kinderen en bouwde ter genoegdoening op de Donderberg de tombe. De tombe lag op een van de zichtassen van het kasteel, waardoor de kinderen uit zijn eerste huwelijk die op het kasteel woonden iedere dag tegen hun eigen graf aankeken.[4] Aan de voet van de graftombe bevindt zich de grafkelder van de familie Nellesteijn.

In 1822 werd er voor het eerst iemand in de graftombe bijgezet.[5]

In 1917 vond voor het laatst een bijzetting in de graftombe plaats.[5]

Opbouw

Het mausoleum met uitzichttoren is 14 meter hoog en bestaat uit twee delen. Enerzijds de brede lage onderbouw met daarin de grafkamer van het geslacht Van Nellesteyn. Anderzijds de hoge slanke bovenbouw die in gebruik is als uitzichttoren.

De onderbouw is ingegraven in de heuvel en heeft aan de zuidwestzijde een dichtgezette rondboogtoegang met daarin een sluitsteen die het jaartal 1818 vermeld. De versiering is sober, het is opgetrokken in baksteen met aan weerszijden van de boog een naar buiten klimmend fries.

De bovenbouw, voorzien van een pleisterlaag, lijkt enigszins op een Romeinse tempel en heeft twee geledingen. De onderste geleding is sober van stijl zonder decoratie en rust op een lage basement. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een trappetje met enkele treden naar een deur en de zuidoostelijke en de noordwestelijke zijde hebben een raam met ervoor een luik. Op de bovenste geleding is het bouwwerk versierd met Dorische pilasters met een kapiteel die een fries met trigliefen draagt. Iedere zijde eindigt bovenaan in een fronton die op de hoeken versierd zijn met acroteria met gevleugelde zandlopers. In deze geleding heeft ieder gevelvlak een klein venster. De tombe is een voorbeeld van Neoclassicistische architectuur in Nederland.[6]

Via een inwendige trap komt men uit op het dak van waaruit men uitzicht heeft op de buitenplaats, het rivierengebied en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Mausoleum, voor Van Nellestein, door J.D.Zocher gebouwd, welke tevens tot uitzichttoren dienst doet op de Donderberg. in Leersum

Tombe van Nellesteyn op de Donderberg

Burgemeester vd Boschln 63
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 11 (Burg. van den Boschlaan bij 63): TOMBE VAN NELLESTEYN behorend tot de historische buitenplaats Broekhuizen. Aan..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Terrein waarin drie grafheuvels. Datering: IJzertijd.

Tuinkoepel

Lomboklaan 35
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1904 is in opdracht van deurwaarder H.G. van Dam uit Wijk bij Duurstede deze koepel gebouwd. Het ontwerp is van de Leusdense a..

Uitkijktoren Uilentoren

Lomboklaan (eind)
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding In 1904 is door de Leusdense architect J. Pothoven Azn. deze uitkijktoren gebouwd in opdracht van deurwaarder H.G. van Dam. Deze ..

Huis Dartheide

Rijksstraatweg 321
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 12 (Rijksstraatweg 319, 321): HUIS DARTHEIDE of Nieuw Broekhuizen, behorend bij de buitenplaats Broekhuizen. Aan d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mausoleum, voor Van Nellestein, door J.D.Zocher gebouwd, welke tevens tot uitzichttoren dienst doet op de Donderberg. in Leersum

Foto's (2)