Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Mevrouw Van Aerden in Leerdam

Gebouw

Kerkstraat 57
4141AV Leerdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1770


Beschrijving van Hofje van Mevrouw Van Aerden

Hofje van Mevrouw van Aerden. Groot Hof 1670 op vierkante plattegrond met aan de Kerkstraat een bakstenen lijstgevel, waarvan de middenpartij een segmentvormig, hardstenen fronton draagt, waarin wapens. De deuromlijsting met pilasters. Hardstenen stoep. De, om een ruime binnenhof gelegen woningen hebben schilddaken, waarop schoorstenen met gesmede versieringen en aan de voorzijde dakvensters met segmentvormige bekroningen en vleugelstukken. Tegenover het poortgebouw de regentenkamer met hoog koepeldak, stoep, deur met omlijsting, kalf en bovenlicht in rococovorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24041
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje van Mevrouw Van Aerden
Ingang

Het Hofje van Mevrouw Van Aerden is een hofje en museum in Leerdam.

Het hofje is gebouwd in 1770 naar aanleiding van het testament van de in 1764 overleden Maria Ponderus, weduwe van Pieter van Aerden. Nog altijd biedt het huisvesting aan ongehuwde, protestantse dames. In de regentenkamer hangen diverse schilderijen uit de nalatenschap van Maria Ponderus, onder andere van Frans Hals.

Maria Ponderus had in haar testament bepaald dat het hofje gesticht moest worden, omdat haar drie kinderen kinderloos gestorven waren, en zij hen alle drie overleefd had. Hoewel zij zelf altijd in Den Haag gewoond had, is het hofje in Leerdam gesticht, omdat een belangrijke tak van de van Aerdens in Leerdam en omgeving woonden, en deze tak minder welvarend was dan de Haagse tak. Een andere reden was dat de Oranjes de grond waarop het kasteel van Leerdam gestaan had ter beschikking stelden.

Maria's man was eerder overleden, en had haar een aanzienlijke verzameling schilderijen, met o.a. schilderijen van Frans Hals, nagelaten. Deze hangt in de regentenkamer. Op 28 mei 2011 werd bekend dat er twee schilderijen zijn gestolen.[1] Op 2 november 2011 werden ze weer terug gevonden. [2]

Het hofje heeft het de status rijksmonument. Sinds 2007 is het hofje opengesteld als museum.

De niet bewoonde ruimten, zoals de regentenkamer en de raadzaal, worden geregeld gebruikt voor trouwerijen.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Hofje van Mevrouw Van Aerden in Leerdam

Groot huis van zeven vensterassen met onder de kroonlijst Lod. XVI-consoles. Gepleisterde gevels met schuiframen. Zadeldak, aan de Oostzijde tegen een ..

Kerkstraat 44
Leerdam
Groot huis van zeven vensterassen met onder de kroonlijst Lod. XVI-consoles. Gepleisterde gevels met schuiframen. Zadeldak, aan de Oostzijde..

Aan de Oostzijde van het Veerhuis een huis met klokgevel op de binnenplaats naast het Van Aarden Hof

Kerkstraat 91
Leerdam
Aan de Oostzijde van het Veerhuis een huis met klokgevel (XVIII) op de binnenplaats naast het Van Aarden Hof.

Eenvoudige gebouw met gepleisterde lijstgevels. Schilddak met dakvenster. Het achterhuis heeft een hoog schilddak tegen een puntgevel aan de achterzij ..

Kerkstraat 93
Leerdam
Eenvoudige gebouw met gepleisterde lijstgevels (XVIII). Schilddak met dakvenster. Het achterhuis heeft een hoog schilddak tegen een puntgeve..

Langs de Linge fragment van de stadsmuur

Fragment stadsmuur langs de Linge
Leerdam
Langs de Linge fragment van de stadsmuur.

Huis onder zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met in de verdieping schuiframen

Markt 2
Leerdam
Huis (XVIII ?) onder zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met in de verdieping schuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje van Mevrouw Van Aerden in Leerdam

Foto's (6)