Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpskerk in Leerbroek

Kerkelijk Gebouw

Dorpsweg 10
4245KP Leerbroek (gemeente Zederik)
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw 1500 eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van Dorpskerk

De Hervormde KERK bestaat uit het zes traveeën lange, in hout overwelfde schip van de middeleeuwse dorpskerk, eerste helft 16e eeuw. Uitgebrand in 1935 en daarna gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24031
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpskerk
Kerkgebouw Hersteld Hervormde Gemeente te Leerbroek
Kerkgebouw Hersteld Hervormde Gemeente te Leerbroek
Plaats Leerbroek
Gebouwd in 1500
Uitbreiding(en) 1935, 2011
Restauratie(s) 1935
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  24031, 24032
Interieur
Zitplaatsen 585
Afbeeldingen
De dorpskerk met smederij op de voorgrond in 1958
De dorpskerk met smederij op de voorgrond in 1958
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dorpskerk is een monumentaal gebouw uit de 16e eeuw in het Nederlandse dorp Leerbroek. De eenbeukige, gesloten kerk met consistoriekamer wordt gebruikt voor erediensten door de Hersteld Hervormde Gemeente.

Omschrijving

Het laat-gotische schip met natuurstenen hoekblokken kwam rond 1500 tot stand. Het oude koor heeft men vermoedelijk in de 18de eeuw afgebroken. Bij een brand in 1935 bleven van de kerk slechts de muren gespaard. Het herstel vond plaats in 1936 onder leiding van architect Albert van Essen uit Voorburg, die ook de consistorie ontwierp. In 2011 is de galerij vergroot en telt de kerk 585 zitplaatsen.

Ook de toren is van het begin van de 16e eeuw. Deze bestaat uit drie geledingen, waarvan de bovenste aan de vier zijden geleed is door drie spitsboognissen. Een korte spits met vier zijden bekroont de toren. Ook deze raakte zwaar beschadigd bij de brand van 1935. Daarna is ook de klok vernieuwd. De nieuwe klok werd in 1936 geleverd door Gebr. Van Bergen en heeft een diameter van 141,1 cm. Gelijkertijd is het torenuurwerk gemechaniseerd.

In 1898 werd het eerste kerkorgel geplaatst door Johan Frederik Kruse uit Leeuwarden. Dit is ook verloren gegaan bij de brand van 1935. Het huidige orgel is in 1936 gebouwd door de firma Valckx & Van Kouteren uit Rotterdam. Het front is eveneens ontworpen door architect Albert van Essen. Het gehele instrument, uitgezonderd de frontpijpen, staat in een zwelkast. De dispositie is als volgt:

Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola 8' - Vox céleste 8', vanaf c - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Mixtuur 3 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' (transm).
Koppelingen: Pedaalkoppeling - Superkoppeling manuaal.
Speelhulpen: 4 vaste combinaties (P, MF, F, T).
Pneumatische kegellade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Alle manuaalregisters zijn gedeeld in bas en discant.

Het orgel is tussen december 2011 en februari 2012 door Consultare volledig gerestaureerd en uitgebreid met een Gedekt 8′ op het pedaal. De intonatie is grondig onderhanden genomen waardoor het orgel krachtiger en grondtoniger is geworden. De orgelkas is van nieuwe eiken beplating voorzien en opnieuw in de bestaande kleur gebracht en gelakt.

Afbeeldingen

Externe linkMonumenten in de buurt van Dorpskerk in Leerbroek

Toren der Dorpskerk

Dorpsweg 10Ongd
Leerbroek (Gemeente Zederik)
TOREN der Herv. Kerk. Fors laat-gotisch bouwwerk, omstreeks 1500, bestaande uit drie geledingen, waarvan de bovenste aan de vier zijden gel..

Boerderij waarvan woongedeelte en stal een T-vormige plattegrond vormen

Dorpsweg 2
Leerbroek (Gemeente Zederik)
BOERDERIJ, 17e eeuw, waarvan woongedeelte en stal een T-vormige plattegrond vormen. In het door een half zadeldak gedekte woongedeelte link..

Pand, zonder verdieping onder pannen zadeldak. Twee vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Recht van Ter Leede 1
Leerbroek (Gemeente Zederik)
PAND, eerste helft 19e eeuw, zonder verdieping onder pannen zadeldak. Twee vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Boerderij, onder zadeldak en met puntgevel, voorzien van vlechtingen. In de voorgevel vensters met luiken en schuiframen met goede roedenverdeling. Li ..

Recht van Ter Leede 4
Leerbroek (Gemeente Zederik)
BOERDERIJ, 18e eeuw, onder zadeldak en met puntgevel, voorzien van vlechtingen. In de voorgevel vensters met luiken en schuiframen met goed..

Gepleisterde boerderij, onder rieten wolfdak. Rechts een opkamer. Vensters met luiken en schuiframen met goede roedenverdeling

Hoogeind 19
Leerdam
Gepleisterde boerderij, 18e eeuw onder rieten wolfdak. Rechts een opkamer. Vensters met luiken en schuiframen met goede roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)