Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Petrus'-Bandenkerk in Leende

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 50
5595CJ Leende (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1400 (koor)


Beschrijving van Sint-Petrus'-Bandenkerk

R.K. Kerk van St. Petrus'Banden. Gesticht voor 1285, in haar huidige vorm een laatgotische kruisbasiliek met ingebouwde toren en moderne aanbouw te weerszijden van het koor. Het koor, uit omstreeks 1400, omstreeks 1930 verhoogd. Het schip, met lager dwarspand, behoort tot de Maasgotiek, omstreeks 1450, met kruisribgewelven op zuilen met door plompebladeren versierde kapitelen. Prachtige toren, hersteld in 1884 en 1905 (Jos. Th. Cuypers), met ruime toepassing van natuursteen, overhoekse steunberen met spaarvelden, natuurstenen boogfriezen in de muurvlakken der geledingen van het torenmassief, uitgebouwde traptoren; hoge van vier- tot achtkant ingesnoerde spits, door een peer bekroond (na de brand van 1699 in 1714 gebouwd). Inventaris: hardstenen doopvont uit omstreeks 1500; eiken preekstoel, XVIIIe eeuw, met latere Evangelistenkoppen en een leuning uit omstreeks 1800; XVe eeuwse beelden van Catharina en Barbara; St. Annabeeld uit omstreeks 1750. Schilderij op paneel uit omstreeks 1700; wonderbare broodvermenigvuldiging. Orgel in neo-gotische kas, gebouwd door de mechelse orgelbouwer Loret in 1863. Gerestaureerd in 1889, 1907 en 1937. Houten oxaal in neogotische trant met borstwering, gesteund door korbelen, die rusten op gekoppelde natuurstenen zuiltjes. In een neogotische kas een orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1863 gebouwd door F.B. Loret. In 1889, 1907 en 1987 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23986
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Petrus'-Bandenkerk
Sint-Petrus'-Bandenkerk (Leende) P1060712.JPG
Plaats Leende
Denominatie Rooms-Katholiek
Gebouwd in 15de eeuw
Gewijd aan Petrus' Banden
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  23986
Architectuur
Stijlperiode laat-gotisch
Interieur
Orgel F.B. Loret
Titelkerk
Bisdom Den Bosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petrus'-Bandenkerk in Leende is een laat-gotische kruisbasiliek met ingebouwde toren, die na de brand van 1699, ontstaan door blikseminslag, in 1714 weer opgebouwd is. De toren is bekroond met een blaasvormige bol die in de volksmond de 'Lindse Blaos' wordt genoemd. Dit karakteristieke beeld is al van verre zichtbaar. De toren werd hersteld in 1884, 1905 en 2001. Ze heeft vier klokken, die na de roof van de klokken door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog door nieuwe werden vervangen. De toren wordt gesteund door vier overhoekse steunberen, waarvan een de functie van trappentoren heeft en wordt bekroond door een afzonderlijk spitsje. De toren is versierd door lisenen die de vlakken in spaarvelden verdelen, die afgesloten worden door natuurstenen driepasfriezen. De westingang is tijdens de restauratie van 1905 naar neogotische trant vernieuwd.

Hoewel de kerk vermoedelijk gereed kwam in 1474 is het priesterkoor ouder. Dit dateert van omstreeks 1400. Het schip is een voorbeeld van Maasgotiek. Dit blijkt uit de zuilen met Maaskapitelen, wat plat tegen de schacht aangedrukte plompebladeren zijn, en uit de door kruinribben onderverdeelde kruisribgewelven. Maaskapitelen zijn zeldzaam in Noord-Brabant, doch komen in Limburg meer voor.

Het interieur bevat een hardstenen doopvont uit omstreeks 1500, een 17e-eeuwse preekstoel, een 15e-eeuws triomfkruis en Moeder van Smarten, een 16e-eeuws beeld van Sint-Catharina en Sint-Barbara, en een Sint-Annabeeld uit omstreeks 1750. Het interieur is betrekkelijk kaal en vertoont ook elementen uit de neogotiek. Carl Weber en Pierre Cuypers hebben gewerkt aan diverse verbouwingen, zoals verhoging van het priesterkoor en verplaatsing van de ingang. Architect Cees Geenen ontwierp de zijkapellen die in 1939-1940 gebouwd zijn.

In de kerk bevindt zich ook een geheel gerestaureerd orgel uit 1860, van de Mechelse orgelbouwer F.B. Loret, die leefde van 1808-1877.

De kerk is van 1648 tot 1798 in gebruik geweest voor de protestante eredienst. Aangezien het aantal hervormden in Leende gering was, werden er ook gemeenteraadsvergaderingen in de kerk gehouden.

Externe linksMonumenten in de buurt van Sint-Petrus'-Bandenkerk in Leende

R.K. pastorie

Dorpstraat 48
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de als rijksmonument beschermde R.K. kerk van St. Petrus Banden staat de blokvormige R.K. PASTORIE, ..

Huis 'De vier linden'

Dorpstraat 99
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Huis "de Vier Linden", mooi dorpshuis met wolfdak en haaks erop staande vleugel met zadeldak en topgevel. Ramen met kleine roedenverdeling e..

Voormalig Gildehuis van St.Barbara en St.Catharina

Oostrikkerstraat 26
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Voormalig Gildehuis van St.Barbara en St.Catharina, boerderij uit 1682 van het langgeveltype onder afgewolfd riet en pannen gedekt zadeldak;..

Woonhuis met brouwerij

Oostrikkerdijk 1
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Woonhuis met brouwerij uit 1815. Dwars zadeldak tussen zijtopgevels: in het woongedeelte met verdieping Empire schuiframen, daarboven voorra..

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Strijperstraat 38
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Petrus'-Bandenkerk in Leende

Foto's (6)