Hervormde kerk in Midwolde

Hoofdstraat 134
9355TD Midwolde (gemeente Leek)
Groningen

Bouwjaar: 1150-1200 (toren, schip) 13e eeuw (koor) 14e/15e eeuw (verb. koor en toren) 1910 (rest.) 1984-'86 (rest.) 1200 1150-1200 (toren, schip) 13e eeuw (koor) 14e/15e eeuw (verb. koor en toren) 1910 (rest.)

Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk en toren op kerkhof. Bakstenen kerkgebouw waarvan het schip aan de noordzijde nog romaanse kleine rondgesloten vensters heeft; 13e eeuws koor, later rechtgesloten. Hoge slanke zadeldaktoren. In de kerk rijkgesneden preekstoel uit 1711 met achterschot, trap en klankbord, benevens lezenaar en zandloperhouder; koperen doopschaal uit 1680 in ringvormige houder; gesneden kerkzakbord; twee gezangborden; fraaie avondmaalstafel; hooggestoelte uit 1660; portaal met vazen en opzetstuk waarin monogram; midden 17e eeuws orgel met 17e eeuwse vleugels gemaakt door L. Eeckmans en vermaakt door A. de Mare en balcon waarop lezenaar. Twee rouwborden en zes rouwkassen. Grafmonument voor Anna van Eusum en haar twee echtgenoten von Irn- en Knyphausen, door R.Verhulst en B. Eggers, 1664 en 1714. Mechanisch torenuurwerk, 1911. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)