Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Midwolde

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 134
9355TD Midwolde (gemeente Leek)
Groningen

Bouwjaar: 1150-1200 (toren, schip) 13e eeuw (koor) 14e/15e eeuw (verb. koor en toren) 1910 (rest.) 1984-'86 (rest.) 1200 1150-1200 (toren, schip) 13e eeuw (koor) 14e/15e eeuw (verb. koor en toren) 1910 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk en toren op kerkhof. Bakstenen kerkgebouw waarvan het schip aan de noordzijde nog romaanse kleine rondgesloten vensters heeft; 13e eeuws koor, later rechtgesloten. Hoge slanke zadeldaktoren. In de kerk rijkgesneden preekstoel uit 1711 met achterschot, trap en klankbord, benevens lezenaar en zandloperhouder; koperen doopschaal uit 1680 in ringvormige houder; gesneden kerkzakbord; twee gezangborden; fraaie avondmaalstafel; hooggestoelte uit 1660; portaal met vazen en opzetstuk waarin monogram; midden 17e eeuws orgel met 17e eeuwse vleugels gemaakt door L. Eeckmans en vermaakt door A. de Mare en balcon waarop lezenaar. Twee rouwborden en zes rouwkassen. Grafmonument voor Anna van Eusum en haar twee echtgenoten von Irn- en Knyphausen, door R.Verhulst en B. Eggers, 1664 en 1714. Mechanisch torenuurwerk, 1911. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Midwolde
Church of Midwolde (Leek) 1.jpg
Plaats Midwolde
Gebouwd in 12e eeuw (schip en toren)
13e eeuw (koor)
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  23982
Interieur
Preekstoel gemaakt door Allert Meijer, met houtsnijwerk van Jan de Rijk
Afbeeldingen
Detail van het praalgraf van Carel Hieronymus van Inn- en Knyphuisen door Bartholomeus Eggers en van zijn echtgenote Anna van Ewsum door Rombout Verhulst
Detail van het praalgraf van Carel Hieronymus van Inn- en Knyphuisen door Bartholomeus Eggers en van zijn echtgenote Anna van Ewsum door Rombout Verhulst
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De romaanse kerk van Midwolde in de Groningse gemeente Westerkwartier is gebouwd in de 12e eeuw. Ondanks latere uitbreidingen en verbouwingen is het romaanse karakter van de kerk nog goed te herkennen aan de rondbogige vorm van de vensters. Ook met de bouw van de toren is in de 12e eeuw begonnen. Rond 1400 is er een stuk op de toren gebouwd.[1] Vandaag de meeste vensters zijn gotisch.

Interieur

Het interieur wordt beheerst door het door Rombout Verhulst ontworpen praalgraf van Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen en zijn echtgenote Anna van Ewsum, bewoners van de borg Nienoord. Later is ook het beeld van haar tweede echtgenoot Georg Wilhelm van Inn- en Kniphuisen, gemaakt door de beeldhouwer Bartholomeus Eggers, hieraan toegevoegd. Het grafmonument werd in 1909 geschonken aan de Staat en maakt onderdeel uit van de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.[2]

Ter weerszijden van de graftombe bevinden zich een hooggeplaatste herenbank uit 1660, die net iets hoger is dan de hiertegenover staande preekstoel. Deze preekstoel is ontworpen door de stadsbouwmeester van Groningen, Allert Meijer, met houtsnijwerk van Jan de Rijk. Het duo Meijer en De Rijk heeft voor diverse Groninger kerken houten kerkmeubilair ontworpen en gemaakt.[1]

Het orgel is oorspronkelijk in 1630 gemaakt voor de borg Nienoord door Levinus Eekman en in de vijftiger jaren van de 17e eeuw door Andreas de Mare geschikt gemaakt voor gebruik als kerkorgel.[3] Op het rijk beschilderde orgelbalkon is de volgende tekst te lezen:

"O Heer wanneer ick U hebbe soo vraghe ick niet nae Hemel ende Aerde. Wanneer my oock lyf en ziel versmachte, soo syt doch Godt altydt myns herten troost ende myn deel"

Een gebrandschilderd raam herinnert aan het ongeluk van 1907 waarbij Johan Æmilius Abraham van Panhuys en zijn familie, de laatste adellijke bewoners van de borg Nienoord, verdronken in het Hoendiep.

De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken en is sinds 1973 ingeschreven als rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Midwolde

Vredewold

Hoofdstraat 132
Midwolde (Gemeente Leek)
Inleiding CAFÉ met BOVENWONING en DOORRIT volgens een gevelsteen gebouwd in 1928 in opdracht van B. Veenma. Het pand, dat is opgetrokken i..

Hervormde kerk, preekstoel

Hoofdstraat 227
Oostwold (Gemeente Leek)
Herv.Kerk uit 1908, vanwege 17e eeuwse eiken preekstoel. Klokkenstoel met klok van P. Overney, 1674, 60 cm.

Stelpboerderij met schuur, bijschuur, bakhuis en hondenhok

Hoofdstraat 124
Midwolde (Gemeente Leek)
Op fraai met hoog hout begroeid erf gelegen gave boerderij uit 1859 van het stelptype. Het vier vensters diepe voorhuis heeft een dak met fr..

Boerderij met lang voorhuis onder zadeldak

Hoofdstraat 111
Midwolde (Gemeente Leek)
Boerderij met lang voorhuis onder zadeldak met aflegering aan de buitenzijde tegen topgevel. Voor de riet gedekte schuur is dwars op het voo..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 162
Lettelbert (Gemeente Leek)
Herv. Kerk op kerkhof. In aanleg middeleeuws kerkgebouw met vijfzijdige sluiting. Boven de vernieuwde westgevel dakruiter. In de kerk eenvou..

Kaart & Routeplanner