Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Lettelbert

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 162
9827PC Lettelbert (gemeente Leek)
Groningen

Bouwjaar: mog. 14e eeuw 19e eeuw (westgevel, dakruiter)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv. Kerk op kerkhof. In aanleg middeleeuws kerkgebouw met vijfzijdige sluiting. Boven de vernieuwde westgevel dakruiter. In de kerk eenvoudige 17e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Lettelbert

De hervormde kerk van Lettelbert stamt in eerste aanleg uit de middeleeuwen en ligt op een oud verhoogd kerkhof. De kerk zelf staat op een fundering van veldkeien. Het is een eenbeukige kerk met een vijfzijdig gesloten koor en een dakruiter. De spitsboogvensters en kloostermoppen in de muren wijzen erop dat de kerk in de 14e eeuw kan zijn gesticht, maar mogelijk ook reeds begin 13e eeuw; de spitsboogvensters kunnen ook oude rondboogvensters hebben vervangen. De kerk was vroeger langer, wat zichtbaar is aan de verstoorde lengte-breedteverhouding. Ook was de oostzijde vroeger rechtgesloten; de huidige koorsluiting dateert uit de 15e of 16e eeuw. In de zuidmuur is een dichtgemetselde oude ingang te zien en een hagioscoop.

Andere zijde van de kerk

Begin 16e eeuw werd de koorsluiting vernieuwd met gebruikmaking van afbraaksteen. In de 19e eeuw werd de westgevel vernieuwd en werd de dakruiter geplaatst waarop als windvaan de leeuw uit het wapen van het geslacht In en Kniphuizen werd geplaatst. De klok werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofd door de Duitsers en omgesmolten. De huidige klok dateert uit de jaren 1950. In 1985 werd het kerkje gerestaureerd, waarbij de oude blauwgroene zoldering weer tevoorschijn werd gehaald. Voor de ingang lag vroeger de oude altaarsteen, wellicht om het oude roomse geloof 'met de voeten te treden' na de overgang naar de hervormde kerk rond 1650. Later werd de steen verplaatst naar het koor, waar deze nu rechtop staat. De kerk is sinds 1977 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

In de kerk staat een eenvoudige kansel uit ongeveer 1660 met een trap, achterschot en klankbord. De eveneens 17e-eeuwse banken zijn opgesteld in een 19e-eeuwse trant. Een orgel heeft de kerk nooit gehad; tegenwoordig staat er een harmonium. In het midden van de kerk staat een kachel.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Lettelbert

Hervormde kerk, preekstoel

Hoofdstraat 227
Oostwold (Gemeente Leek)
Herv.Kerk uit 1908, vanwege 17e eeuwse eiken preekstoel. Klokkenstoel met klok van P. Overney, 1674, 60 cm.

Hervormde kerk

Hoofdstraat 134
Midwolde (Gemeente Leek)
Herv.Kerk en toren op kerkhof. Bakstenen kerkgebouw waarvan het schip aan de noordzijde nog romaanse kleine rondgesloten vensters heeft; 13e..

Vredewold

Hoofdstraat 132
Midwolde (Gemeente Leek)
Inleiding CAFÉ met BOVENWONING en DOORRIT volgens een gevelsteen gebouwd in 1928 in opdracht van B. Veenma. Het pand, dat is opgetrokken i..

Boerderij met lang voorhuis onder zadeldak

Hoofdstraat 111
Midwolde (Gemeente Leek)
Boerderij met lang voorhuis onder zadeldak met aflegering aan de buitenzijde tegen topgevel. Voor de riet gedekte schuur is dwars op het voo..

Stelpboerderij met schuur, bijschuur, bakhuis en hondenhok

Hoofdstraat 124
Midwolde (Gemeente Leek)
Op fraai met hoog hout begroeid erf gelegen gave boerderij uit 1859 van het stelptype. Het vier vensters diepe voorhuis heeft een dak met fr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Lettelbert

Foto's (2)