Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande tuinmanswoning behorend bij villa "Steenbergen" in Laren

Woonhuis

Steenbergen 8
1251CL Laren
Noord Holland


Beschrijving van Vrijstaande tuinmanswoning behorend bij villa "Steenbergen"

Bij de villa "Steenbergen" behorende, vrijstaande TUINMANSWONING, gebouwd op vergelijkbare, zij het sobere trant, op een L-vormige grondslag zonder verdieping onder een samenstel van rieten daken - met overstek en halfronde dakkapellen - waarbij het kubusvormige bakstenen woongedeelte is voorzien van vensters met kleine roedenverdeling en luiken - een driedelig in de O.- een enkel en een kelderraam in de N.- en twee dubbelvensters en een kelderraam in de W.gevel - en het aan de Z. zijde aangebouwde schuurgedeelte gepotdekselde delen bezit, met een driedelig en een dubbelvenster aan de W.zijde en een door een houten colonnet ondersteunde luifel in de Z.O.hoek ten behoeve van de aldaar gesitueerde ingang; de schoorsteen is midden op de kap over het bakstenen woonblok geplaatst. Tuinmanswoning van kenmerkende architectuur voor de bijgebouwen van omstreeks de eeuwwisseling gebouwde landhuizen wegens de vermenging van enerzijds de van het hoofdhuis afgeleide, versoberde vormentaal en anderzijds de nog sterker van de eenvoudige, inheemse landelijke bouwkunst afgeleide vormentaal door de toepassing van een bakstenen woongedeelte en een gepotdekseld schuurgedeelte onder een samenstel van rieten kappen, met afhang, alsmede van vensters met kleine roedenverdeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23969
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande tuinmanswoning behorend bij villa "Steenbergen" in Laren

Landhuis "Steenbergen"

Steenbergen 6
Laren
In 1911 door K.P.C.de Bazel in opdracht van de dames C.J. en J.Pabst ontworpen, geheel vrijstaand LANDHUIS genaamd "Steenbergen" - met bijbe..

Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning

Rijksweg-West 29
Laren
Inleiding OVERDEKTE GANG, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren. De gang vebindt de watertoren (huisnr. 27) met de ten noo..

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding STALLING/opslagruimte, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische ..

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding GARAGE, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant. Oms..

Toegangshek met zes pilonen, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding TOEGANGSHEK MET ZES PILONEN, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionist..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande tuinmanswoning behorend bij villa "Steenbergen" in Laren