Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veilinggebouw in Broek op Langedijk

Gebouw

Dorpsstraat 97
1721BC Broek op Langedijk (gemeente Langedijk)
Noord Holland

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Veilinggebouw

Rechthoekig houten VEILINGGEBOUW, gebouwd in 1922 en vrijwel gaaf bewaard. De bekapping bestaat uit een reeks dwarse zadeldaken met lichtinval door de zijpuntgevels. Koepeltorentje boven de voorgevel. Boven de ingang het opschrift "DE LANGENDIJKER GROENTENVEILING" in Art-Noveau-Omlijsting. Houten ligloods achter veilinggebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het historische afmijnlokaal van Museum BroekerVeiling
Bioscoopjournaal uit 1925 met aan- en afvaren van pramen, volgeladen met opgestapelde kolen, bij de veiling van Broek op Langedijk.
Ontstaan Broeker Veiling, nagespeeld in Openluchtmuseum te Arnhem

De Broeker Veiling was de eerste veiling in Nederland waar tuinbouwproducten werden geveild bij afslag.

De veiling ontstond op 29 juli 1887 bij de Bakkersbrug te Broek op Langedijk in de openlucht. Het huidige houten veilinggebouw is gebouwd in 1912. Omdat het gebouw op palen staat konden de tuinders met hun schuiten, beladen met groenten, door de afmijnzaal varen. Het werd daarom ook wel een doorvaarveiling genoemd. Hier bevindt zich een historische veilingklok. In 1922 is het gebouw uitgebreid met een lighal waardoor de producten niet aan felle zon, regen en andere weersinvloeden werden blootgesteld. In 1925 werd een tweede lighal gebouwd.

De Broeker Veiling is als veiling vanaf 1973 niet meer in dienst. Het is nu een museum waar tuindersgereedschap en -vletten worden tentoongesteld. Ook worden er regelmatig veilingen gehouden met tuindersschuiten, zodat te zien is hoe het vroeger ging toen de tuinders daar hun kool lieten veilen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Veilinggebouw in Broek op Langedijk

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 72
Broek op Langedijk (Gemeente Langedijk)
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig laat-gotisch gebouw, bestaande uit schip (XVIa) en smaller 15e eeuws koor. In de westgevel boven de ingang een spit..

Molen D / Oosterdel

Oosterdijk 1
Broek op Langedijk (Gemeente Langedijk)
POLDERMOLEN. Achtkante binnenkruier, 1869. Romp en kap met riet gedekt, roeden van ijzer.

Molen A

Oosterdijk 1
Sint Pancras (Gemeente Langedijk)
Molen. Poldermolen van de polder Geestmerambacht. Achtkante binnenkruier, ca 1868. Romp en kap met riet gedekt; roeden van ijzer.

Nederlands Hervormde Kerk

Koog 30
Zuid Scharwoude (Gemeente Langedijk)
Ned. Herv. KERK. Gepleisterd eenbeukig gebouwtje met driezijdige sluiting. Westgevel met torentje uit 1905. Eiken preekstoel en doophek XVII..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Sint Pancras (Gemeente Langedijk)
N.H.Kerk. Bakstenen kruiskerkje met driezijdig gesloten koor (ca 1500); dakruiter op de kruising. Preekstoel XVIIIb; koperen lezenaar XVIIIb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Veilinggebouw in Broek op Langedijk

Foto's (2)