Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Landgraaf

Woonhuis

Brugstraat 2
6374LV Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1826


Beschrijving van Pastorie

Uit 1826 daterende pastorie; in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen (tegen de Z.O.gevel een uit 1931 daterende, vlakgedekte aanbouw met verdieping en met uitgebouwde erker); in de Z.W.- en N.O.-gevel rechtgesloten vensters en twee halfronde zolderlichten in de geveltoppen; in de N.W.-gevel een vijftal rechtgesloten T-vensters met hardstenen vensterbank en in het midden een neo-renaissance deur met bovenlicht, hardstenen omlijsting en stoep van drie treden. Aan de N.W.zijde een binnenplaats, die aan de Z.W.- en N.O.-zijde door muren omsloten wordt en aan de N.W.zijde door twee bijgebouwen met verdieping onder met Holl.pannen gedekt zadeldak met wolfeind, waartussen een vlakgedekt tussenlid met lage verdieping; in de Z.W.-muur een getoogde poort met smeedijzeren deur en aan de straatzijde erboven een nis met St.Jozefbeeld, waarnaast een jaartalsteen uit 1826; in de gevels van de bijgebouwen aan de zijde van de binnenplaats in totaal 4 rechtgesloten en 1 getoogde deur(en), (getoogde) 6-ruits vensters en getoogde zolderlichten; tegen de N.O.muur een gemetselde kas; de gevels aan de binnenplaats zijn m.u.v. die van het hoofdgebouw witgeverfd met zwarte plint. Goed en vrij gaaf voorbeeld van een vroeg 19e eeuwse, in voor de regio kenmerkende architectuur opgetrokken dorpspastorie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23856
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Landgraaf

Kerk van de H. Drievuldigheid

Brugstraat 1
Landgraaf
R.K. Kerk. Schip, 1726, met latere voorruimte en toren. Biecht- stoel ten dele in Lodewijk XV-STIJL. Hardstenen wijwatervat (XVII); ingemets..

Hoeve De Kruishof

Palenbergerweg 1
Landgraaf
Grote hoeve met binnenplaats; van baksteen met vensteromlijstingen van Naamse steen, ten dele met segmentbogen. XIX A (1822,1838).

Voormalige H.Hartschool in traditionele bouwstijl

Palenbergerweg 5
Landgraaf
Inleiding Voormalige H.Hartschool, 1922, in traditionele bouwstijl. Gebouwd naar een ontwerp van architect J.H. Meijers te Maastricht. He..

Terrein waarin overblijfselen van een romeinse vicus en een weg

-
Rimburg (Gemeente Landgraaf)
Terrein met daarin de resten van een Romeinse burgerlijke nederzetting (vicus)en weg.

Hoeve van baksteen

Rinckberg 27
Landgraaf
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Aan de straat een Gelderse topgevel. Ankerjaartal 1718.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Landgraaf