Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Petrus en Paulus in Landgraaf

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 4 A
6372EZ Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1649-1699


Beschrijving van Petrus en Paulus

R.K.Kerk. Toren, eenbeukig schip en twee dwarskapellen tegen het schip uit de jaren 1649-'99. Koor en dwarspand, 1914. Preekstoel, plm 1700, doopvont 17e eeuw, 8 schilderijen, vier paar gegoten koperen kandelaars (17e eeuw). Zerk van Frederik van Schaesberg, plm 1733. Op het kerkhof een hardstenen kruis, waarop een klein Calvarie en 'memento mori'; tien stenen grafkruisen, 1710-1811; enige fragmenten van beeldhouwwerken. Eenklaviers orgel met aangehangen Pedaal, ca. 1860 gemaakt door de Gebr. Muller uit Reifferscheidt (Duitsland). Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23832
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Petrus en Pauluskerk
Petrus PaulusSchaesberg.JPG
Plaats Schaesberg
Gebouwd in 1648
Uitbreiding(en) 1914
Gewijd aan Petrus en Paulus
Monumentale status rijksmonument
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petrus en Pauluskerk is een kerkgebouw in Schaesberg in de gemeente Landgraaf in de Nederlandse provincie Limburg. De kerk staat bij het Kerkplein en de Hoofdstraat. Aan de westelijke overzijde van de straat ligt het kerkhof.

De kerk is gewijd aan Petrus en Paulus.

Geschiedenis

In 1648 werd de kerk (het huidige schip) gebouwd in opdracht van Johan Frederik van Schaesberg. In 1699 werd het eenbeukige kerkje voltooid onder leiding van Frederik Sigismund Theodor, de kleinzoon van Johan Frederik.

In 1914 werd het koor en het dwarspand gebouwd naar het ontwerp van Jan Stuyt. Daarbij werd de oude koorsluiting vervangen door een transept met koor.

In 1958 voegde men een zijkapel toe.

In 1964-1966 vonden herstelwerkzaamheden plaats als gevolg van mijnschade.

Sinds 1967 is de kerk een rijksmonument.

In de jaren 2013-2017 werd het kerkgebouw volledig gerestaureerd. Nadat de kerk bijna een jaar aan de eredienst onttrokken is geweest, werd deze in mei 2017 feestelijk heropend.

Opbouw

De georiënteerde bakstenen kruiskerk bestaat uit een zware ongelede westtoren met ingesnoerde torenspits, een eenbeukig schip met vijf traveeën, een transept en driezijdig gesloten koor met één travee. De toren heeft aan drie zijden een rondboogvormig galmgat. Tegen het schip zijn twee dwarskapellen gebouwd, steunberen scheiden de traveeën en hebben een rondboogvenster. De kerk wordt gedekt door een zadeldak met kruisribgewelven op brede platte gordelbogen.


Monumenten in de buurt van Petrus en Paulus in Landgraaf

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak

Spoorstraat 10
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr. 9 gewijzigd) gedekt zadeldak (rechts; nok//str..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak

Spoorstraat 12
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr. 12 gewijzigd) gedekt wolf..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen

Achterstraat 1
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr 3 gewijzigd) gedekt wolfdak (nok//straat), waar..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen

Achterstraat 5
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr 7 gewijzigd) gedekt mansar..

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak

Achterstraat 9
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak (rechts; nok//straat) en haaks daaropstaand wolfdak (links),..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)