Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smederij Voorm. smederij in Kollum

Nijverheid Industrie

Voorstraat 15
9291CC Kollum (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: 1768

(2 recensies)

Beschrijving van Smederij Voorm. smederij

PAND op L-vormige plattegrond blijkens jaartalankers uit 1768. Het evenwijdig aan de straat gebouwde deel heeft geen verdieping en een pannen schilddak, dat aan de linkerzijde aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen en twee smalle vensters met tweelichtskozijnen en onderluikjes. Houten kroonlijst. Werkplaats met inrijdeur, gecombineerd met zijvensters, waarin negenruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23727
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Smederij Voorm. smederij
5
Recensie door: ()
mooi om de oude foto,s van de smederij te zien .Pake L.Beerstra heeft er zolang hard gewerkt.als kind zoveel genoten ook van het boerderijtje waar Niek Beerstra woonde en zijn koeien ,paard en katten hield.dat pake en beppe naast de smederij woonden was een feest.stond altijd vooraan als een paard werd beslagen
Smederij Voorm. smederij
3
Recensie door: ()
Ik zou het graag eens bezichtigen, en wat meer over de geschiedenis willen weten. De smederij was namelijk van mijn overgrootvader Kornelus Broersma. Deze moet de smederij hebben overgedaan aan zijn "gezel" Beets. (die naam noemde mijn overgrootvader, verhalend over vroeger)
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smederij Voorm. smederij in Kollum

Bethesda (Oude Liedenhuis)

Voorstraat 42
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Het Oude Liedenhuis vanwege het oostelijk gedeelte, bestaande uit vijf travee├źn breed herenhuis uit het tweede kwart van de 19e eeuw. Geblo..

Koetsierswoning 2 Koetsierswoning, schuur

Voorstraat 7
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving Kleine SCHUUR achter de koetsierswoning, waarschijnlijk uit ongeveer 1915, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele trant, in ..

Koetsierswoning 1 Koetsierswoning met hek

Voorstraat 7
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving KOETSIERSWONING met HEK in eenvoudige en verzorgde Overgangsstijl, opgetrokken in witgeverfde baksteen op een grijsgeschilderd..

Dokterswoning met aangebouwd koetshuis en hek

Voorstraat 5
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Inleiding DOKTERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS en HEK, behorende bij het complex met koetsierswoning te Kollum uit 1913. Het exterieur va..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Voorstraat 46
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Raadhuis. In 1808 voor W.H. van Sijtzama gebouwd herenhuis, sedert 1895 als raadhuis in gebruik; stucversiering in hal en trappenhuis.

Kaart & Routeplanner