Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Klundert in Klundert

Gebouw

Stadhuisring 1
4791HS Klundert (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1621
Architect: Melchior van Herbach


Beschrijving van Stadhuis van Klundert

STADHUIS. In 1621 naar ontwerp van Melchior van Herbach en met subsidie van Prins Maurits gebouwd, gerestaureerd in 1910. Rechthoekig gebouw van gele en rode baksteen, met natuurstenen vensterkozijnen, plint, banden, blokken en sierstukken, gedekt door een hoog leien dak tussen twee trapgevels en boven het front, een topgevel. Voor de ingang een bordes. De vensters gedekt door strekken, segment- en korfbogen; in de boogtrommels van de voorgevel natuurstenen cartouche-versieringen. Boven de natuurstenen ingangsboog een cartouche met het stadswapen in omlijsting met fronton-afdekking. De geveltop aan de voorzijde rijk versierd met banden, lijsten en twee sierankers, met vier klauwstukken, twee gebroken frontons, twee obelisken en twee stenen: Anna 1621. In de top een Justitiabeeld op consoles voor een nisvormige omlijsting. Houten goot op klossen (1628). Onder het bordes een natuurstenen poortje, en soortgelijk poortje in de noordelijke en zuidelijke zijgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23675
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Klundert
Het in 1621 gebouwde stadhuis van Klundert
Het in 1621 gebouwde stadhuis van Klundert
Oorspr. functie raadhuis
Opening 1621
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 23675
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het stadhuis van Klundert is een monumentaal gebouw aan Stadhuisring 1 te Klundert.

Geschiedenis

Prins Maurits schonk bij akte d.d. 26 november 1620 een bedrag van 2000 gulden "vant maecken van een nieuw stadthuys"[1]. Bovendien kregen de bestuurders van Klundert machtiging van de prins om een extra belasting te mogen heffen. Ook schonk Maurits de benodigde hardsteen. Toen het bouwwerk werd aanbesteed bleek de geraamde 5000 gulden ontoereikend. De totale kosten zouden zeker 3400 gulden meer bedragen. "Uyt speciale gratie ende gunste"[1] schonk Maurits een extra bedrag van 3000 gulden aan Klundert. De conditie was wel dat alle verdere kosten van de bouw en van het onderhoud voor rekening van de inwoners van Klundert zouden komen, die moesten beloven om het gebouw - "nu ende alle toecomenden tijden"[1] - in goede staat te zullen onderhouden.

Het gebouw werd in 1621 gebouwd naar een ontwerp van Melchior van Herbach[2] in maniëristische stijl. Het rechthoekige gebouw is opgetrokken uit rode en gele bakstenen. het gebouw heeft twee trapgevels waartussen een zadeldak is aangebracht. Boven de ingang, die voorzien is van een bordes met toegangstrappen, bevindt zich een topgevel die versierd is met klauwstukken, obelisken en een gebroken fronton. Daarop bevindt zich een beeld van Vrouwe Justitia. Direct boven de ingang bevindt zich in een cartouche het wapen van Prins Maurits. De beide leeuwen op de balustrade van het bordes houden respektiefliek het wapen van Noord Brabant en Klundert vast.

Het rijkelijk met natuurstenen ornamenten versierde uiterlijk van het gebouw is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd, maar de inrichting is sterk gewijzigd. Het gebouw werd in 1910 gerestaureerd en in de periode tussen 1949 en 1953. Sinds 1968 is het gebouw erkend als rijksmonument. Het gebouw doet nog dienst als officiële trouwlocatie van de gemeente Moerdijk.


Monumenten in de buurt van Stadhuis van Klundert in Klundert

Huis onder schilddak en met empire lijstgevel, gepleisterd, waarin door pilasters omlijste ingang, kroonlijst op voluutvormige consoles en versierd me ..

Stadhuisring 16
Klundert (Gemeente Moerdijk)
HUIS onder schilddak en met Empire lijstgevel, gepleisterd, waarin door pilasters omlijste ingang, kroonlijst op voluutvormige consoles en v..

Toegangshek tot het terrein van de ned hervormde kerk

Kerkring 1
Klundert (Gemeente Moerdijk)
Toegangshek tot het terrein van de Ned. Herv. Kerk met natuurstenen pijlers.

Herenhuis

Kerkring 21
Klundert (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. In de bebouwde kom van Klundert aan de noordzijde van de Kerkring ligt op nummer 21 een HERENHUIS tussen het buurpand no. 20 en ..

Vestingwerken

Vestingwerken
Klundert (Gemeente Moerdijk)
De VESTINGWERKEN van Klundert. Algemeen. Van de verdedigingswerken, in 1584-1588 aangelegd door de ingenieur Adriaan Anthonisz., is nog een ..

Sint-Jozefkerk

Bisschop Hopmansstraat 3
Noordhoek (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. De KERK van de H. Jozef te Noordhoek is een driebeukige pseudobasiliek in Expressionistische stijl met een geveltorentje, uitgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadhuis van Klundert in Klundert