Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Nederhemert in Nederhemert

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 1
5317KX Nederhemert (gemeente Zaltbommel)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw, deels herbouwd 20e eeuw


Beschrijving van Kasteel Nederhemert

Kasteel Nederhemert. Temidden van een gracht, waarin de resten van een vierkant, gebastionneerd fort uit de Spaanse tijd herkenbaar zijn, gelegen kasteel, uitgebrand tengevolge van de oorlogshandelingen in 1944-'45. Rechthoekige woontoren, omstreeks 1300, op de zo. hoek. Aansluitend aan de noordzijde een rechthoekige vleugel, 14e eeuw, met ongeveer vierkante toren op de n.o. hoek a. 1400. Ronde hoektoren op de n.w. hoek, waarschijnlijk einde 15e eeuw. Noordvleugel 16e eeuw. 16e eeuwse zuidvleugel met zeskantige hoektoren afgebroken na 1945, evenals een omstreeks 1875 opgetrokken voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie


Kasteel Nederhemert
Overzicht ronde toren, traptoren en westmuur van de hoofdvleugel
Overzicht ronde toren, traptoren en westmuur van de hoofdvleugel
Locatie Nederhemert, Vlag Gelderland Gelderland, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar juridisch: de Staat (1957)

economisch: Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen (1961)

Gebouwd in ca. 1300
Bijzonderheden gerestaureerd (2001-2005)
Kasteel Nederhemert in de 19e eeuw
Kasteel Nederhemert in de 19e eeuw

Kasteel Nederhemert is een kasteel dat dateert uit het begin van de 14e eeuw. Het ligt bij het dorp Nederhemert in de Bommelerwaard. Het is gebouwd op een eiland in de Maas in de buurt van Heusden.

Historie

Vlak voor 1300 is het zoals vele kastelen begonnen als woontoren, in de loop der eeuwen is steeds verbouwd en aangebouwd, voor het laatst eind 19e eeuw. Een eerste vermelding van een Jan van Hemert is in 1310 wanneer hij zijn kasteel in leen opdraagt aan de Hertog van Gelre. Dat betekent dat het voor die tijd er al was. De eigenaren waren tevens Heer van de heerlijkheid Nederhemert.

Eigenaren

De eigenaren kwamen uit de geslachten Van Hemert (voor 1310), Torck (1546), Van Quadt (1655), Van Vittinghof gen. Schell (1697), Van Lynden (1726), Bentinck (1791), Van Nagell (1814), Van Kretschmar en Van Wassenaer (1910). Deze laatste familie verkocht de ruïne in 1957 aan de Staat der Nederlanden, die het in beheer gaf aan Staatsbosbeheer. Deze laatste instantie gaf het in 1961 in langdurige erfpacht aan de Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. In 2001 begon de restauratie met een kanjersubsidie van het rijk, die in 2005 werd afgerond. De huidige huurder is een softwareontwikkelingsbedrijf.

Bouwhistorie

Na de woontoren, uit ca. 1300, met een Boheems gewelf en vroeger een poort aan de oostzijde, een ommuurde binnenplaats, een rechthoekige toren, een ronde toren, een zaalbouw uit circa 1350 en de zuidvleugel met zeshoekige toren gesticht. In 1479 is het door de Bossenaren gedeeltelijk verwoest. In 1944/45 brandde het door oorlogshandelingen af, waarbij voornamelijk buitenmuren bleven staan. De vijftiende-eeuwse zeshoekige toren en de zuidvleugel waren echter voorgoed verloren gegaan, deels door sloop kort na de oorlog. Aangezien er wel plannen waren maar geen geld verviel het steeds meer, ook een noodoplossing als een provisorisch dak hielp maar gedeeltelijk. Tussentijds (1966) stortte ook nog een traptoren in. De restauratie heeft het kasteel niet teruggebracht naar de laatste situatie (in 1945). Er is besloten om bij de restauratie de laatste gevelaanbouw uit het einde van de 19e eeuw in neo-gotische stijl weg te laten. Het kasteel is geheel gerestaureerd en is op vrijdag 15 april 2005 door Koningin Beatrix geopend.

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel Nederhemert in Nederhemert

Dwarshuis ter breedte van vijf vensterassen

Kasteellaan 3
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
DWARSHUIS (XIXc) ter breedte van vijf vensterassen. Dubbele deur met eenvoudige bovenlicht. Omlopend schilddak, gewijzigd. Vensters met luik..

Dwarshuis met rieten wolfdak met topschoorstenen

Kasteellaan 7
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
Dwarshuis, XVIII? Rieten wolfdak met topschoorstenen. Vensters met oude kozijnen en 20- en 9-ruitsramen. Stal vernieuwd.

Oude Fort of Kleine Schans

Oude Fort a/d Kasteellaan
Nederhemert Zuid (Gemeente Zaltbommel)
Oude FORT. Redoute met dichtgegroeide gracht van het Oude Fort of Kleine Schans, in de 17e eeuw behoord hebbend tot de "Grote fortificatien ..

Dwarshuis

Kerklaan 3
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
DWARSHUIS, XIXa met hoog, pannen schilddak. Eenvoudig bovenlicht; vensters met luiken en zesruitschuiframen.

Eilandkerk

Kerklaan 5
Nederhemert (Gemeente Zaltbommel)
HERV.KERK. Eenbeukig 16e eeuws koor met driezijdige sluiting, enig overblijfsel van de middeleeuwse parochiekerk, die in 1474 tot kapittelke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Nederhemert in Nederhemert