Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloosterhoeve in Kerkrade

Kerkelijk Gebouw

Heyendallaan 80
6464EP Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1792-1794
Architect: waarschijnlijk Jakob Couven


Beschrijving van Kloosterhoeve

Kloosterhoeve van de voormalige Augustijnerabdij Rolduc. Waarschijnlijk naar ontwerp van Jacob Couven (1753- 1812) gebouwd in 1792-1794. Gelegen ten zuiden van het voorplein van de abdij en bestaande uit drie vleugels van twee verdiepingen langs de oost-, zuid- en westzijde van een binnenplaats en een korte noordvleugel van drie verdiepingen haaks op de westvleugel. Op de noordwesthoek een voorpoort uit 1851. Uitgezonderd de schuur in het midden van de zuidvleugel, die iets hoger is opgetrokken en voorzien is van een zadeldak, zijn de vleugels voorzien van schilddaken. Het geheel is opgetrokken in baksteen met toepassing van hardsteen voor de segmentboogomlijstingen van vensters en ingangen en zandsteen voor de poortomlijstingen. De gevel aan de binnenplaatszijde van genoemde schuur kreeg een extra monumentale detaillering en werd onder andere geleed met Dorische pilasters. In het interieur werden onderdelen toegepast van het vorige gebouw waarvoor de hoeve in de plaats kwam: het zuidelijke economiegebouw van abt Winandus Lamberti (1650-1664). In het woongedeelte een Dorische schouw met het in de tijd van herplaatsing op het wapenschild op de latei aangebrachte jaartal 1792. Verder onder meer een marmeren schouw en een deur met rijke omlijsting, beide XVIIB. Kloosterhoeve van belang als onderdeel van het vrm. abdijcomplex en vanwege de grote architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23600
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kloosterhoeve in Kerkrade

Abdijkerk Rolduc

Heyendallaan 82
Kerkrade
Abdijkerk. Zeer belangrijk Romaans gebouw XII, westbouw ingrijpend hersteld, XVII. Mechanisch torenuurwerk, Jos v.d. Kerkhof, 1936, later vo..

Park, vijvers en weg Rolduc.

Heyendallaan 82
Kerkrade
Inleiding Vijvers met bosaanplant, bronnenbos genaamd Frawensieff en oude toegangsweg nabij het gebouwencomplex Rolduc genaamd Chemin de d'..

Abdijgebouwen Abdij Rolduc

Heyendallaan 82
Kerkrade
Inleiding Abdijgebouwen, XII; XIII; XVII; XVIII; XIX en XX A. Deel uitmakend van het complex Rolduc. Omschrijving Abdijgebouwen op een ..

Aula Maior

Heyendallaan 82
Kerkrade
Inleiding THEATER genaamd Aula Maior en behorend bij het complex Rolduc. Het theater is ontworpen in 1936 door de architect Ir. Jos Cuypers..

Blok met drie woonhuizen

Oranjeplein 6
Kerkrade
Inleiding Blok met oorspronkelijk drie WOONHUIZEN, opvallend gesitueerd op de hoek van Oranjeplein en Oranjestraat. Het woonhuis aan de rec..

Kaart & Routeplanner