Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen in Kerkrade

Woonhuis

Meesstraat 17
6469XJ Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1907-1909
Architect: A. Reichpietsch


Beschrijving van Woning zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen

WONING zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen; tegen de linker zijgevel een lagere aanbouw onder met pannen gedekt zadeldak. Aan de voorzijde een iets uitspringende inpandige veranda met houten hekwerk. In de voor- en zijgevel(s) getoogde T-vensters met 4-ruits bovenlicht; in de zijgevel van de aanbouw twee kleine, getoogde schuifvensters. De geveltoppen van de zijgevels hebben door uitspringende bakstenen banden een vakwerkachtig aanzien, terwijl de bovenste punten van de geveltoppen van de woning bovendien bekleed zijn met hout. De in baksteen opgetrokken en met cement bestreken woning is wit geverfd met zwarte plint. De woning met rechthoekig, door afscheiding omgrensd erf dateert uit de jaren 1907-1909, is ontworpen door A.Reichpietsch en vormt een deel van de mijnwerkerskolonie "Hopel", welke in opdracht van de mijn Laura & Vereeniging werd gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23565
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Woning zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen in Kerkrade

Blok van twee woningen met een halve verdieping

Meesstraat 13
Kerkrade
Rechthoekig, aan de uiteinden voor inspringend en achter rechthoekig uitspringend blok van twee WONINGEN met een halve verdieping; het midde..

Woning zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen

Meesstraat 19
Kerkrade
Woning zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen; tegen de rechter zijgevel een lagere aanbouw onder met pannen gedekt zadeldak. Aa..

Blok van zes woningen met een halve verdieping onder met pannen gedekt wolfdak

Meesstraat 21
Kerkrade
Rechthoekig, aan de uiteinden inspringend blok van zes woningen met een halve verdieping onder met pannen gedekt wolfdak met op de nokeinden..

Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak

Lijsterstraat 2
Kerkrade
Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak; de eindwoningen springen aan de voorzijde geheel en aan de ach..

Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak

Merelstraat 1
Kerkrade
Blok van vier WONINGEN zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak; de eindwoningen springen aan de voorzijde geheel en aan de ach..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen in Kerkrade