Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van twee woningen met een halve verdieping in Kerkrade

Woonhuis

Lijsterstraat 9
6469XK Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1907-1909
Architect: A. Reichpietsch


Beschrijving van Blok van twee woningen met een halve verdieping

Rechthoekig, aan de uiteinden voor inspringend en achter rechthoekig uitspringend blok van twee WONINGEN met een halve verdieping; het middengedeelte onder zadeldak met aan de voorzijde een hoge, brede insteekkap (zadeldak) tegen puntgevel met (oorspronkelijk) houten decoratie in de geveltop en met aan de achterzijde een lagere en smallere insteekkap (zadeldak); het wat lagere middengedeelte aan de uiteinden onder wolfdak met op de nokeinden een decoratie - kegel met bollen en ringen - in tichelwerk; de aanbouw tegen de achterzijde onder lessenaardak; alle daken zijn gedekt met pannen. In de voor- en zijgevel(s) getoogde T-vensters met 4-ruits bovenlicht; deuren met venster en getoogd bovenlicht. De voorgevel en het wat lagere gedeelte aan de uiteinden hebben op verdiepingshoogte een decoratie met verdiepte velden en veldjes, waaronder in de voorgevel een in het midden onderbroken dubbele rij muizetanden. De in baksteen opgetrokken woningen zijn witgeverfd met zwarte plint. De woningen met afzonderlijke (vrijwel) rechthoekige, door afscheiding omgrensde erven dateren uit de jaren 1907-1909 zijn ontworpen door A.Reichpietsch en vormen een onderdeel van de mijnwerkerskolonie "Hopel", welke in opdracht van de mijn Laura & Vereeniging werd gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23561
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van twee woningen met een halve verdieping in Kerkrade

Blok van twee woningen met halve verdieping onder met pannen gedekt schilddak

Lijsterstraat 5
Kerkrade
Rechthoekig, aan de uiteinden aan de voorzijde inspringend blok van twee WONINGEN met halve verdieping onder met pannen gedekt schilddak, da..

Blok van zes woningen met een halve verdieping onder met pannen gedekt wolfdak

Meesstraat 1
Kerkrade
Rechthoekig, aan de uiteinden inspringend blok van zes woningen met een halve verdieping onder met pannen gedekt wolfdak met op de nokeinden..

Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak

Lijsterstraat 2
Kerkrade
Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak; de eindwoningen springen aan de voorzijde geheel en aan de ach..

Blok van twee woningen met een halve verdieping

Meesstraat 13
Kerkrade
Rechthoekig, aan de uiteinden voor inspringend en achter rechthoekig uitspringend blok van twee WONINGEN met een halve verdieping; het midde..

Blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak

Lijsterstraat 1
Kerkrade
Rechthoekig, aan de voorzijde in het midden iets inspringend blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak met op de nokeinden ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van twee woningen met een halve verdieping in Kerkrade