Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schachtgebouw van de kerkraadse mijnen in Kerkrade

Nijverheid Industrie

Domaniale Mijnstraat 30
6462HA Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: 1907

(1 recensie)

Beschrijving van Schachtgebouw van de kerkraadse mijnen

SCHACHTGEBOUW op het terrein Nulland van de Dominiale Mijn, in 1907 gebouwd als luchtschacht - uit dit jaar dateert de uit baksteen opgetrokken en met cement bestreken ronde middentoren - en in 1921 tevens ingericht voor transport - uit dat jaar dateren de gedeeltelijk in beton, gedeeltelijk in baksteen opgetrokken en met cement bestreken steunconstructie en het ophaalgebouw. De steunconstructie heeft een rechthoekige, aan de noordzijde in het midden halfrond uitgebouwde plattegrond, waarin de ronde toren in het midden vrijwel geheel is opgenomen. Boven een lage gesloten onderbouw met enkele rechthoekige vensters en aan de noordzijde een deur zijn de wanden tot halve hoogte aan de lange zijden met een vijftal bogen en aan de oostzijde en bij de halfronde uitbouw met rechtgesloten openingen doorbroken en daarboven aan de lange zijden met een dubbele reeks rechthoekige vensters. Boven de rechthoekige ombouw wordt de middentoren aan de oostzijde geschoord door een tweetal, met drie in grootte opklimmende rondbogen opengewerkte steunberen, die rusten op de gevels van de lange zijden van de ombouw, en wordt de halfronde uitbouw aan de noordzijde bekroond door een met rondboogjes opengewerkte balustrade. De middentoren heeft bovenin aan de oostzijde een tweetal smalle, rechthoekige openingen met in elk een schachtwiel, vanwaar de kabels door een tweetal vierkante openingen in de bovenzijde van de oostgevel van de ombouw naar het ophaalgebouw lopen. Het vlak-gedekte ophaalgebouw, voorzien van een aantal rondboogvensters, is door middel van een vlakgedekt tussenlid met de schacht verbonden. Bij de restauratie van de schacht in 1975-1976 is ten zuiden van het ophaalgebouw een ventilator geplaatst, afkomstig van de mijn Oranje Nassau I te Heerlen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23558
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Schachtgebouw van de kerkraadse mijnen
5
Recensie door: ()
Beste mensen Mooie beschrijving van de Schacht Nulland. Ik heb gewerkt op de Domaniale Mijn ij de afdeling Mijn meteres.en in 2004 cursussen gevolgd bij Rob Thalen en menig uren mee geholpen met Brons gieten. Hij is een meester in zijn vak
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schachtgebouw van de kerkraadse mijnen in Kerkrade

Dubbel woonhuis

Oranjestraat 7
Kerkrade
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect C.J. Duykers. De bouwstijl is beïnvloed door het Eclecticisme. P..

Blok met drie woonhuizen

Oranjeplein 6
Kerkrade
Inleiding Blok met oorspronkelijk drie WOONHUIZEN, opvallend gesitueerd op de hoek van Oranjeplein en Oranjestraat. Het woonhuis aan de rec..

Stadhuis

Markt 1
Kerkrade
Inleiding STADHUIS, 1912-1913, gebouwd in Neo-Renaissance stijl naar ontwerp van C.J. Duyk..

H. Lambertus

Kerkplein 7
Kerkrade
R.K.Kerk in 1843 gebouwd met behoud van 18e eeuwse toren; typische waterstaatskerk. Vergroot 1959-'60. Zeer rijk hoofdaltaar in Lodewijk XV-..

R.K. Kerk Antonius van Padua

Bleijerheiderstraat 165
Kerkrade
Inleiding Met elementen van het Expressionisme in 1930 naar een ontwerp van de architect Alphons Boosten uit Maastricht gebouwde ROOMS-KATH..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schachtgebouw van de kerkraadse mijnen in Kerkrade

Foto's (3)