Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen in Kerkrade

Woonhuis

Kanariestraat 57
6469XN Kerkrade
Limburg

Bouwjaar: ca. 1910


Beschrijving van Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen

Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen; de eindwoningen hebben aan de voorzijde en de middenwoningen aan de achterzijde een insteekkap (zadeldak) tegen puntgevel, waarin twee getoogde vensternissen met elk twee rechtgesloten 6-ruits draairamen; de eindwoningen hebben aan de achterzijde en de middenwoningen aan de voorzijde elk twee dakkapellen met 9-ruits vensters. De woningen hebben aan de voor- en achterzijde rechtgesloten 15-ruits schuifvensters in getoogde vensteropeningen en rechtgesloten deuren met 6-ruits vensters in getoogde deuropeningen. De in baksteen opgetrokken woningen zijn wit geverfd met zwarte plint. De woningen met afzonderlijke (vrijwel) rechthoekige, door afscheiding omgrensde erven dateren uit ca.1910 en vormen een onderdeel van de mijnwerkerskolonie "Hopel", welke in opdracht van de mijn Laura & Vereeniging werd gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23555
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen in Kerkrade

Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen

Kanariestraat 49
Kerkrade
Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen; de eindwoningen hebben aan de voorzijde en de middenw..

Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak

Merelstraat 1
Kerkrade
Blok van vier WONINGEN zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak; de eindwoningen springen aan de voorzijde geheel en aan de ach..

Blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak

Merelstraat 2
Kerkrade
Rechthoekig, aan de voorzijde in het midden iets inspringend blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak met op de nokeinden ee..

Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak

Lijsterstraat 2
Kerkrade
Blok van vier woningen zonder verdieping onder met pannen gedekt mansardedak; de eindwoningen springen aan de voorzijde geheel en aan de ach..

Blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak

Lijsterstraat 1
Kerkrade
Rechthoekig, aan de voorzijde in het midden iets inspringend blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak met op de nokeinden ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechthoekig blok van vier woningen zonder verdieping onder zadeldak gedekt met pannen in Kerkrade