Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vuurbaak in Katwijk

Weg En Waterwerk

Vuurbaakplein 11
2225JB Katwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1605


Beschrijving van Vuurbaak

VUURBAAK. Aan Z. zijde van het dorp, bepleistering modern, dateert van 1605. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23540
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurbaak van Katwijk aan Zee
Vuurbaak van Katwijk aan Zee
Vuurbaak van Katwijk aan Zee
Plaats Katwijk aan Zee
Status gedoofd (1913)
Opening 1605
Monument sinds 1971
Monumentnummer 23540
Monumentstatus Rijksmonument
Bouwwerk
Hoogte 14 m
Vorm vierkant
Kleur wit
Uitrusting
Lichthoogte 30 m boven zeeniveau
Vuurbaak en het vuurbaakplein

De vuurbaak van Katwijk aan Zee, ook wel Vierboet genoemd, is na de Brandaris het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. De toren heeft een hoogte van 14 meter en staat achter de boulevard bij het Vuurbaakplein, aan de zuidwestkant van het dorp. Tegen kinderen in Katwijk werd niet verteld dat zij door de ooievaar werden gebracht, maar dat zij uit deze Vierboet kwamen. In de zomermaanden is de toren sinds 1968 geopend voor publiek.

Geschiedenis

Het verzoek om een vuurbaak te bouwen werd in 1605 ingediend bij stadhouder Prins Maurits. Uiteindelijk werd hier pas in 1628 goedkeuring aan gegeven. In navolging van Katwijk kreeg elke vissersplaats aan de kust zijn eigen vuurtoren of vuurbaak.

Op het platte dak lag een rooster waarop een houtvuur werd gestookt, later een kolenvuur en halverwege de 19e eeuw werd een olielamp met reflector in een lichthuis geplaatst. Het visserslicht werd alleen ontstoken als er schepen van de eigen vloot waren uitgevaren. Katwijk heeft nooit een vissershaven gehad, hoewel er een waterweg was van de Haarlemmertrekvaart naar zee en deze door Katwijk liep. De bomschuiten lagen echter gewoon op het strand. De Vierboet staat dus niet bij de monding van die waterweg, maar een stuk zuidelijker. Sinds 1913 is de vuurbaak niet meer in werking, omdat er toen geen schepen meer in Katwijk aan land kwamen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de toren door de Koninklijke Marine als uitkijkpost gebruikt. Na de oorlog werden veel huizen in de nabijheid van de Vierboet gebouwd, die tijdens de Tweede Wereldoorlog weer afgebroken moesten worden toen de Atlantikwall gebouwd werd. In de Vierboet werd toen een mitrailleurspost geplaatst.

Na de oorlog werden er nieuwe huizen gebouwd, maar ten noorden van de Vierboet werd ruimte overgelaten voor het langwerpige Vuurbaakplein.

De Vierboet is sinds 1971 een rijksmonument. In 2005 bestond de vuurtoren 400 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd de toren met krimpfolie omwikkeld en daarna voorzien van een graffitikunstwerk, dat na de zomer weer verwijderd werd.

GalerijMonumenten in de buurt van Vuurbaak in Katwijk

Andreaskerk

Boulevard 109
Katwijk
N.H.Kerk. Aan de boulevard gelegen, omstreeks 1460 als kruiskerk gebouwd met driebeukig schip, tijdens het Leids beleg verbrand. Z. helft sc..

Toren van de Andreaskerk

Boulevard 109
Katwijk
Toren der N.H.Kerk. Slanke toren gebouwd omstreeks 1460 verbrand tijdens het Leids beleg. Hersteld in 1700.

Bakkerij

Louwestraat 10
Katwijk
Bakkerij, 2e helft 18e eeuw.

Vissershuisje (Galerie "De Klijnhaalder")

Louwestraat 7
Katwijk
Gepleisterd rechthoekig vissershuisje, bestaande uit begane-grond met pannen zadeldak tussen puntgevels, wellicht 17e eeuw.

Twee identieke gevechtsschuilplaatsen A40 (25e) en A51 (25f)

Sportlaan 20A
Katwijk
Inleiding Twee identieke GEVECHTSSCHUILPLAATSEN A40 en A51 (25e, 25f), zogenaamde Doppelgruppenunterstanden, type R-502, in 1939 speciaal o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vuurbaak in Katwijk

Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven