Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Kerk in Katwijk

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 79
2225EM Katwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886/1887
Architect: H.J.Jesse


Beschrijving van Nieuwe Kerk

KRUISKERK in neorenaissancetrant, gebouwd in 1886/1887 naar ontwerp van de Leidse architect H.J.Jesse. Het exterieur toont een zeer verzorgde baksteenarchitectuur met toepassing van natuurstenen sierdelen o.a. bij de puntgevels op de eindfacades, de portalen en de geblokte hoekpilasters. Ingebouwde toren met op de hoeken door obelisken gemarkeerde, balustrade en slank, stenen achtkant met ingezwenkte spits en topkoepeltje. Het witgepleisterde interieur heeft een ziende houten bekapping met korbelen en een integraal bewaarde inventaris in goed gesneden neorenaissancevormen, preekstoel met omtuining, gestoelten, banken en smeedijzeren lichtkronen. Orgelkas in 1822 door J.D.Nolting gemaakt voor de Broederkerk te Nijmegen. In 1887 naar Katwijk overgeplaatst en in gewijzigde vorm bewaard gebleven. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. Wegewaert, 1594, diam. 120,3 cm en een klok van een anonieme gieter, 1857, diam. 45,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23539
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwe kerk
Nieuwe Kerk Katwijk 3.JPG
Plaats Katwijk aan Zee
Gebouwd in 1860 - 1887
Begraafplaats nee
Architectuur
Architect(en) H.J. Jesse
Toren 51 m
Klokkentoren 1 Grote klok en 1 kleine klok
Koor nee
Schip Kruisvorm
Interieur
Preekstoel ja
Doopvont ja
Altaar nee
Orgel Van den Heuvelorgel
Zitplaatsen 2.000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwe Kerk aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee is het vroegste en bekendste werk van de Leidse architect H.J. Jesse (1860 – 1943). Het gebouw is in bezit van de Nederlands Hervormde kerk in Katwijk.

Bouw van de kerk

De Andreaskerk (overblijfsel van de middeleeuwse aan Andreas gewijde parochiekerk) werd te klein, dus moest er een nieuwe kerk gebouwd worden die groter was dan de Andreaskerk. Al in 1850 werden de plannen voor het bouwen van een nieuwe kerk overwogen. In 1883 werd er gezocht voor een geschikte plaats voor de kerk. De kerkvoogdij schreef een ontwerpprijsvraag uit. Er werden in totaal 53 ontwerpen ingezonden. Ze kozen voor het ontwerp van H.J. Jesse. In 1885 begon de bouw. De eerste steen werd gelegd door baronesse Van Wassenaer van Catwijck. Twee jaar duurde de bouw van de kerk. In 1887 werd de Nieuwe Kerk in gebruik genomen. Het is een Rijksmonument. De toren is een van de hoogste bouwwerken van Katwijk.

Architect Jesse ontwierp een brede kruiskerk met 1500 zitplaatsen. Later is de capaciteit uitgebreid tot 2000 zitplaatsen, maar er zijn ook getalen van 2200 zitplaatsen gevallen[1]. Het gebouw bestaat uit twee brede, korte beuken en een lange dwarsbeuk. De kerk heeft bijna geen steunpunten, zo staan er bijvoorbeeld geen pilaren in de kerk. De toren is vanaf de haan ongeveer 51 meter hoog.

Het orgel

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Nieuwe Kerk in Katwijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het orgel in de Nieuwe Kerk werd in de jaren 1981-1983 gebouwd door de Dordtse orgelbouwer Jan van den Heuvel volgens het mechanische sleepladensysteem en staat opgesteld achter het historische Nolting-front uit 1822, dat op aanwijzing en onder toezicht van de Rijksdienst voor Monumentenzorg geheel werd gerestaureerd. De tachtig zelfstandig sprekende stemmen zijn verdeeld over vier klavieren en pedaal. Daarmee is het het op twee na grootste orgel van Nederland, na de St. Laurenskerk in Rotterdam (85/IV/P) en de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem (81/IV/P).

In technisch en artistiek opzicht vond een oriëntatie plaats volgens de principes van de bekende Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll (1811–1899). De registerbezetting van het Positif is een der grootste ter wereld.

Het Récit expressif is boven de orgelkas in de toren van de kerk geplaatst en kan middels het bedienen van een trede bij de klaviatuur, geheel van de kerkruimte geïsoleerd en er direct ingebracht worden, hetgeen een bijzonder effect resulteert.

De claviatuur werd uitgevoerd in de Franse stijl. Naast de zogenaamde registerstoelen zijn treden boven het pedaal geplaatst welke dienen als speelhulpen.

Het gehele orgel, dat op zuiver ambachtelijke wijze in de ateliers te Dordrecht gebouwd is, werd persoonlijk door Jan L. van den Heuvel ontworpen en geïntoneerd. Adviseur was Jaap van Rijn, hoofdorganist van de Nieuwe Kerk.Het Nieuwe Kerk-orgel overtuigde de Sociéte Académique “Arts, Sciences, Lettres, gevestigd te Parijs, zodanig dat in 1984 – overigens voor de eerste maal aan een orgelbouwer – hun ‘Medaille d’Argent’ aan orgelbouwer Jan L. van den Heuvel, werd uitgereikt.

Zang

Binnen de hervormde gemeente maken twee stromingen gebruik van de kerk: de Confessionele vereniging en de Gereformeerde Bond. Bij beide stromingen wordt gezongen uit de Psalmberijming van 1773 en de 12 enige gezangen, de Confessionele vereniging maakt daarnaast ook gebruik van de gezangenbundel uit 1938. Daarnaast wordt er bij de Gereformeerde Bond niet-ritmisch gezongen, en bij de Confessionele Vereniging ritmisch. De kerkdiensten die bij de Gereformeerde Bond gehouden worden staan in bevindelijk-gereformeerd traditie.


Sinds 1994 wordt één of twee keer per jaar een mannenzangavond georganiseerd in de Nieuwe Kerk. Gemiddeld zingen dan 2.000 mannen in de kerk, omdat de het koor zich dan meestal bevindt in de dooptuin kan dat oplopen naar 2.200 mannen. Hiervan wordt telkens een cd uitgebracht.

Foto's van de kerk

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Nieuwe Kerk in Katwijk

Oude begraafplaats

Zuidstraat 113
Katwijk
Oude Begraafplaats. Toegang 1791, op het kerkhof steen met namen van de kerkmeesters.

Katwijks Museum en voormalig politiebureau en kantoor

Voorstraat 46
Katwijk
Inleiding Voor de Katwijkse reder Fierman Eduard Meerburg werd in 1912-13, naar ontwerp van zijn zwager, de Leidse architect H.J.Jesse (18..

Vissershuisje (Galerie "De Klijnhaalder")

Louwestraat 7
Katwijk
Gepleisterd rechthoekig vissershuisje, bestaande uit begane-grond met pannen zadeldak tussen puntgevels, wellicht 17e eeuw.

Bakkerij

Louwestraat 10
Katwijk
Bakkerij, 2e helft 18e eeuw.

Andreaskerk

Boulevard 109
Katwijk
N.H.Kerk. Aan de boulevard gelegen, omstreeks 1460 als kruiskerk gebouwd met driebeukig schip, tijdens het Leids beleg verbrand. Z. helft sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuwe Kerk in Katwijk

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven