Hervormde kerk en toren in Kantens

Kerkhofsweg 2
9995PL Kantens (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1200 (schip, toren) 1250-1300 (uitbr.) ca. 1500 (verb. toren) 16e eeuw (steunbeer) 17e eeuw (poortjes) 1200 ca. 1200 (schip, toren) 1250-1300 (uitbr.) ca. 1500 (verb. toren) 16e eeuw (steunbeer) 17e eeuw (poortjes)

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde kerk en toren

HERV.KERK en TOREN op enigszins verhoogd kerkhof. Rechtgesloten kerkgebouw bestaande uit een 13e eeuws oostelijk gedeelte bij een wat ouder westelijk gedeelte waar de zevenhoekige zware toren is ingebouwd. In het westelijk gedeelte gesneden draagstenen van baksteen. De oostelijke gevel heeft 17e eeuwse details. Twee 17e eeuwse ingangspoortjes. In de kerk 17e eeuwse koorafsluiting en tochtportaal; preekstoel met trap, achterschot en klankbord uit 1741, doophek, rococo-avondmaalstafel; aan de preekstoel koperen kaarsenarm; gesmede doopbekkenhouder; orgelkas met rugpositief. Orgel uit 1661. Verscheidene zerken 17e eeuw en jonger. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van een anonieme gieter, 1437, diam. 110 cm. en één van J. Balthasar, 1660, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk Firma J.F. Weule, geleverd door Gebr. van Bergen te Midwolda, 1913. Buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde kerk en toren