Van Heutz Voorm. Van Heutszkazerne in Kampen

Oudestraat 216
Overijssel

Bouwjaar: 1851-'63 1855-'56 (excercitieloods) 1874 (schoolgebouw) 1853 1851-'63 1855-'56 (excercitieloods) 1874 (schoolgebouw)
Architect: N. Plomp en P. Bondam P. Bondam (1855-'56) Plomp 1863 N. Plomp en P. Bondam P. Bondam (1855-'56)

Beschrijving van Van Heutz Voorm. Van Heutszkazerne

"Generaal van Heutzkazerne. Fors gebouw, dat de drie zijden omsluit van een voorplein, dat aan de zijde van de Oudestraat met een hekwerk is afgesloten. Lijstgevel; de lijsten voorzien van consoles. Natuurstenen vensterdorpels; een aantal vensters heeft roedenverdeling en houten zwikvullingen. XIX. Smal pand met pakhuisgevel naast de kazerne, voorzien van rechte kroonlijst en op ieder van de drie bouwlagen een opening in de voorgevel. De ingang wordt gedekt door een grote rondboog met dubbele deuren; natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de boog, alles in zorgvuldig uitgevoerd metselwerk en gedagde voegen, XIXA of XIXm. Achter de gevel gaat een ouder casco schuil met eiken balken, voorzien van rijk geprofileerde, laat-gotische console met sierspijkers, jongere vloeren en sporenkap met enkelvoudige, eiken spantjukken, XVIA. Afgeknotte, oude, achtergevel met restanten van natuurstenen kruis- en kloostervensters. Tegen de achtergevel staat een moderne, lage aanbouw met plat dak. Pand met gave pakhuisgevel waarachter zich een laat- middeleeuws casco bevindt met eiken balklagen, kap en een afgeknotte achtergevel met bouwsporen. Pand van architectuur- en bouwhistorische betekenis." (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)