Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Kampen in Kampen

Gebouw

Oudestraat 133
8261CK Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1345-1350 1543 (herstel) 1894-1901 en 1913-'15 (rest.) ca. 1979 (rest.)
Architect: P.J.H. Cuypers (1894-1901 en 1913-'15)

Top 100 monument

Stadhuis van Kampen

Het gebouw bestaat uit twee gedeelten, een gothisch-renaissancistisch en een classicistisch l9de-eeuws. De grote betekenis van het complex als monument is gelegen in het oudste gedeelte, vanwege belangrijke interieur- en inventarisstukken. In 1543 woedde een brand die het stadhuis in as legde; slechts de buitenmuren bleven staan, maar direkt volgde nieuwbouw die tot op heden bewaard is gebleven. De Schepenzaal is hiervan het historisch meest waardevolle voortbrengsel. Deze ruimte diende voor de rechtspraak en was in tweeën verdeeld door middel van een balustrade: een ruimte voor publiek en advocaten, de andere voor de schepenen. Het Schepengestoelte is een onmiskenbaar topstuk in schrijnwerkerswerk, door Meester Timmerman Frederik vervaardigd in 1543 en is in opbouw, uitvoering en detai1lering uniek en onovertroffen in kwaliteit. De invloed van de renaissance is o.m. te herkennen in de panelen. Overigens vormt de gehele Schepenzaa1 een bijzondere proeve van een gaaf bewaard gebleven interieur uit de 15de eeuw, waarin vakmanschap en artistieke kwa1iteit de boventoon voeren. In deze zaal bevindt zich bovendien een schouw uit 1543-1545 van Colijn de Nole, uitgevoerd in witte bergsteen. De schouw is voorzien van allegorische figuren en voorstellingen, alle betrekking hebbende op de rechtspraak. Verder zijn er verwijzingen in opgenomen naar de politiek van Keizer Karel V, die sinds 1528 de souvereiniteit over Salland had, hetgeen de voormalige Hanzestad Kampen zeer vee1 voordeel opleverde. Een schilderij van Ernst Maeler, voorste1lende Het Laatste Oordeel en daterend uit 1545, vervolmaakt de Schepenzaal qua inrichting, authenticiteit en iconografisch programma. Door de ongeschonden en oorspronkelijke inrichting en uitvoering van de Schepenzaal wordt zo het Kamper stadhuis tot een object van bijzondere cultuurhistorische waarde.

Beschrijving van Stadhuis van Kampen

STADHUIS. Het oude stadhuis, thans gemeentelijk archief, werd gebouwd tussen 1345 en 1350; in 1543 werd het door brand geteisterd. Restauraties eind XIX en XX. Het bouwwerk, opgetrokken op een rechthoekige grondslag, bestaande uit twee verdiepingen, die gedekt worden door een zadeldak tussen topgevels; arkeltorentjes op drie hoeken en tegen de zuidwesthoek een aangebouwde toren, de z.g. schepentoren. Overvloedige toepassing van natuursteen voor de sierdelen; rijkbewerkte balustrade tussen de beide arkeltorentjes aan de westzijde, de westgevel is versierd met zes natuurstenen beelden van Johan Polet ter vervanging van de oorspronkelijke, die in het museum zijn ondergebracht. De beide topgevels zijn voorzien van een gewrongen pinakel. De schepentoren gaat na een omgang met kantelen van een rechthoekige op een achtzijdige grondslag over en wordt gedekt door een geestige opengewerkte spits. Inwendig een kelder met kruisgewelven; op de verdieping de schepenzaal met een gesneden portaal (1546) en een eiken wandbetimmering (1545) tussen twee korintische zuilen; verder een rijk gesneden schepengestoelte (1543-1545) van de hand van de stadstimmerman Mr Vrederick, een fraai gebeeldhouwde bergstenen schoorsteen van Colijn de Nole uit Utrecht en in het midden van de zaal een gebeeldhouwd eiken hekwerk. De zaal is gedekt met een houten tongewelf. In de schepentoren een met een stergewelf overkluisd vertrek voorzien van een eiken deur (1546) en van een ijzeren deur (ca.1300), afkomstig uit het roofslot Voorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23110
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis
Kampen stadhuis.jpg
Locatie Oudestraat 133, Kampen
Coördinaten 52° 34′ NB, 5° 55′ OL
Detailkaart
Stadhuis van Kampen (Kampen)
Stadhuis van Kampen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Kampen is het oude stadhuis in de Oudestraat 133 in de Nederlandse stad Kampen in de provincie Overijssel. Het stadhuis behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Het is een laatgotisch stadhuis met een rijkversierde gevel met pinakels en twee arkeltorentjes met spits. Het heeft een Schepentoren met een vierkante onderbouw. Het is gebouwd in het midden van de 14de eeuw. Na een brand in 1543 zijn er renaissance-elementen toegevoegd.

Het heeft een Schepenzaal in renaissancestijl met eiken betimmeringen en banken van meester Vrerick. Ook is er een rijkversierde zandstenen schouw gemaakt door Colijn de Nole. Rechts van de schouw is het schepengestoelte. In de rugleuning staan Charitas en Justitia. Erboven is een voorstelling van het Laatste Oordeel gemaakt door Ernst Maeler. Links van de schouw is een kast uit 1647 voor het zilver.

Schepenzaal

Ook is er de huidige trouwzaal met neorenaissance-betimmering met twee 17e-eeuwse banken en een 18e-eeuws wandtapijt.

Het stadhuis heeft schilderijen met portretten van stadhouders en vorsten van het Huis van Oranje.

Externe link


Monumenten in de buurt van Stadhuis van Kampen in Kampen

Nieuwe raadhuis

Oudestraat 133
Kampen
Nieuwe raadhuis. Een klassicistisch gebouw (1830-1835) met een in blokken gepleisterde lijstgevel op hardstenen voet; de middenrisaliet word..

Pand met restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Voorstraat 119
Kampen
Het pand van belang wegens de (mogelijke) aanwezigheid van restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Pand met restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Voorstraat 121
Kampen
Het pand van belang wegens de (mogelijke) aanwezigheid van restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Pand met restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Voorstraat 123
Kampen
Het pand van belang wegens (mogelijke) aanwezigheid van restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Pand met lijstgevel en jongere winkelpui

Oudestraat 144
Kampen
Vermoedelijk 17e eeuw pand met 18e-19e eeuwse lijstgevel. Moderne winkelpui.

Kaart & Routeplanner