Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Protestantse Theologische Universiteit, hoofdgebouw (1883-1923: Hoofdcursus) in Kampen

Gebouw

Koornmarkt 1
8261JX Kampen
Overijssel

Bouwjaar: vroege 19e eeuw 1850-1900 (uitbr.) 1910 (uitbr.) 1820 vroege 19e eeuw 1850-1900 (uitbr.) 1910 (uitbr.)


Beschrijving van Protestantse Theologische Universiteit, hoofdgebouw (1883-1923: Hoofdcursus)

Pand met zeven traveeën brede gepleisterde lijstgevel. De risaliet der drie middelste traveeen aan weerszijden afgesloten door korinthische pilasters en bekroond door een driehoekig fronton met segmentboogvormig venster in het tympaan. Voordeurpartij met balkon op gesneden consoles; bovenlicht en voordeur met snijwerk. Natuurstenen stoeptreden en stoeppalen met kettingen. XIX A. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23048
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Theologische Universiteit
Protestant Theological University
2007-04-23 14.14 Kampen, theologische universiteit.JPG
Afkorting PThU
Locatie Kampen,, Nederland
Opgericht 1854
Type Theologie
Portaal:  Onderwijs

De Theologische Universiteit Kampen (Oudestraat), daarvoor Theologische Hogeschool Kampen (Oudestraat), was tot midden 2012 een van de vestigingen van de Theologische Universiteit, de enige theologische opleiding die wordt erkend door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De andere vestigingen waren de Theologische Universiteit vestiging Utrecht en de Theologische Universiteit vestiging Leiden. Die in Kampen was de enige die een volledige bachelor-masteropleiding in eigen hand aanbood. Voorts behoorde een seminarium in Doorn tot de ThU.

De universiteit was gevestigd te Kampen, de hoofdvestiging zat aan de Koornmarkt, de andere gebouwen, waaronder de bibliotheek, stonden aan de nabijgelegen Oudestraat.

Geschiedenis

In 1854 stichtte de synode van Zwolle van de Christelijke Afgescheiden Gereformeerde Kerk de Theologische School te Kampen. In 1892 vond de 'vereniging' plaats met de Nederduits Gereformeerde Kerken tot de Gereformeerde Kerken, waardoor deze kerk twee theologische opleidingen kreeg: de school in Kampen en de Vrije Universiteit Amsterdam (faculteit Godsgeleerdheid). In 1939 werd de naam van Theologische School veranderd in Theologische Hogeschool. Bij de vrijmaking bleef de Vrije Universiteit in handen van de Gereformeerde Kerken, en werd de Theologische Hogeschool in Kampen gesplitst: de Theologische Hogeschool Kampen (Broederweg) en de Theologische Hogeschool Kampen (Oudestraat) ontstonden. In 1988 werd de naam Hogeschool voorbehouden aan hbo-instellingen, en ging de instelling Theologische Universiteit Kampen (Oudestraat) heten.

Op 23 oktober 2006 fuseerde zij met het Theologisch Wetenschappelijk Instituut (ThWI) te Leiden en Utrecht, het Evangelisch-Luthers Seminarium (ELS) te Utrecht en het Theologisch Seminarium Hydepark te Doorn tot de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Deze fusie betekende vooralsnog niet dat er locaties werden gesloten. De ThUK ging verder onder de naam Protestantse Theologische Universiteit vestiging Kampen, en hier werd het administratief bureau van alle PThU-vestigingen ondergebracht.[1][2]

In april 2010 werd bekend dat de PThU zich in Groningen en Amsterdam zou gaan vestigen en een samenwerking zou aangaan met de theologische faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam. De vestigingen in Utrecht, Leiden en Kampen sloten per augustus 2012.[3]Monumenten in de buurt van Protestantse Theologische Universiteit, hoofdgebouw (1883-1923: Hoofdcursus) in Kampen

Pand met lijstgevel op natuurstenen plint

Koornmarkt 1
Kampen
Pand met lijstgevel op natuurstenen plint; natuurstenen vensterdorpels en geprofileerde omlijstingen.

Theologische Hogeschool, aanbouw

Koornmarkt 1
Kampen
Inleiding Uitbreiding van de Theologische Hogeschool aan de Koornmarkt (mon.nr. 23048). De uitbreiding stamt uit ongeveer 1910 en vormt een..

Pand met restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Prinsenstraat 39
Kampen
Het pand van belang wegens de (mogelijke) aanwezigheid van restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Pand met restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Prinsenstraat 35
Kampen
Het pand van belang wegens de (mogelijke) aanwezigheid van restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Pand met restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Prinsenstraat 41
Kampen
Het pand van belang wegens de (mogelijke) aanwezigheid van restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)