Gemaal Kamerik Teylings in Kamerik

Mijzijde 2
3471GM Kamerik (gemeente Woerden)

Beschrijving van Gemaal Kamerik Teylings

STOOMGEMAAL Kamerik Teylingens. Klein, voormalig scheprad (sinds 1907 centrifugaalpomp) stoomgemaal, gebouwd in 1871 (gedenksteen) in waterstaatsstijl, bouwwerk, waarin machinekamer en ketelruimte, onder zadeldak tussen puntgevels met schouderstukjes en natuurstenen deklijsten, spaarvelden met klimmende friezen, waarin rondboogvensters met gepleisterde geprofileerde omlijsting; rozetankers in lange gevels en latere, plat afgedekte, aanbouw eveneens rondboogvensters. Vrijstaande schoorsteen, in oorsprong 19 m. hoog, op vierkante sokkel. Inwendig een tandem-compoundstoommachine, ca. 80 P.K., gebouwd in 1907 door de N.V.Machinefabriek "Hoogelande" v.h. Pannevis en zoon Utrecht Holland (fabrikantenplaat op machine), waarvan wegens de toepassing van een electromotor als krachtbron in 1953 enkele stangen zijn weggenomen. De machine is direct gekoppeld aan een geheel gegoten (door de firma Pannevis en Zoon, 1907) centrifugaalpomp, welke nog steeds dienst doet; thans nog enige tandemcompound stoommachine die direct een centrifugaalpomp aandrijft, in Nederland. Goed voorbeeld van een klein stoomgemaal uit de bloeiperiode van het Nederlandse stoomgemaal (gebouwd 1871) en van het centrifugaalpompgemaal uit de eindfase (gebouwd 1907). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)