Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemaal Kamerik Teylings in Kamerik

Weg En Waterwerk

Mijzijde 2
3471GM Kamerik (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Gemaal Kamerik Teylings

STOOMGEMAAL Kamerik Teylingens. Klein, voormalig scheprad (sinds 1907 centrifugaalpomp) stoomgemaal, gebouwd in 1871 (gedenksteen) in waterstaatsstijl, bouwwerk, waarin machinekamer en ketelruimte, onder zadeldak tussen puntgevels met schouderstukjes en natuurstenen deklijsten, spaarvelden met klimmende friezen, waarin rondboogvensters met gepleisterde geprofileerde omlijsting; rozetankers in lange gevels en latere, plat afgedekte, aanbouw eveneens rondboogvensters. Vrijstaande schoorsteen, in oorsprong 19 m. hoog, op vierkante sokkel. Inwendig een tandem-compoundstoommachine, ca. 80 P.K., gebouwd in 1907 door de N.V.Machinefabriek "Hoogelande" v.h. Pannevis en zoon Utrecht Holland (fabrikantenplaat op machine), waarvan wegens de toepassing van een electromotor als krachtbron in 1953 enkele stangen zijn weggenomen. De machine is direct gekoppeld aan een geheel gegoten (door de firma Pannevis en Zoon, 1907) centrifugaalpomp, welke nog steeds dienst doet; thans nog enige tandemcompound stoommachine die direct een centrifugaalpomp aandrijft, in Nederland. Goed voorbeeld van een klein stoomgemaal uit de bloeiperiode van het Nederlandse stoomgemaal (gebouwd 1871) en van het centrifugaalpompgemaal uit de eindfase (gebouwd 1907). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemaal Kamerik Teijlingens
Gemaal Kamerik Teijlingens.jpg
Locatie Mijzijde 2/Van Teijlingenweg, Kamerik
Oorspr. functie Gemaal/stoomgemaal
Bouw gereed 1871
Sluiting 1988
Verbouwing 1907, 1953, 2012/13
Status Buiten gebruik
Bouwstijl Waterstaatsstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 22945
Constructeur Gebr. De Wit
Lijst van rijksmonumenten in Kamerik
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gemaal Kamerik Teijlingens is een gemaal uit 1871, dat langs de Van Teijlingenweg in Kamerik in de Nederlandse provincie Utrecht staat en de Kamerikse Wetering bemaalt. In het begin van de 21e eeuw werd dit gemaal uit gebruik genomen doordat een nieuw gemaal haar functie had overgenomen.

Kamerik Teijlingens is een zogenaamd stoomgemaal, hoewel het de laatste functionele jaren door een elektromotor werd aangedreven. Anno 2010 ontbreekt de ketel, maar de rest van het oorspronkelijke stoomgemaal is nog aanwezig, en zal worden gerestaureerd door een stichting die het beheer van het gemaal overnam van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Na de restauratie, die pas in 2020 voltooid zal zijn, zal het gemaal dienst kunnen doen als toeristische attractie. Tevens kan het gemaal als reservegemaal worden gebruikt.

Externe linkMonumenten in de buurt van Gemaal Kamerik Teylings in Kamerik

Boerderij "Rijneveld"

Geestdorp 21
Woerden
Boerderij "RIJNEVELD". Goed bewaarde hoeve uit de 18e eeuw met dwars woonhuis onder rieten dak, dat rechts aansluit tegen een puntgevel, waa..

Langhuisboerderij: boerderij

Mijzijde 8
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ gebouwd omstreeks 1860 heeft een rietgedekt zadeldak met grote overstek aan de voorzij..

Langhuisboerderij: zomerhuis

Mijzijde 8
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het links (zuidzijde) van de boerderij gesitueerde ZOMERHUIS op een rechthoekig grondplan, is gebouwd omstr..

Pand onder pannen zadeldak

Geestdorp 25
Woerden
Pand onder pannen zadeldak, waarschijnlijk eind 18e eeuw, gewijzigd midden 19e eeuw, o.a. met gesneden versieringen langs de daklijst van de..

Boerderij onder met riet gedekt zadeldak met bewerkte daklijsten

Kievitstraat 44
Woerden
Boerderij in vroeg-neo-gotische trant onder met riet gedekt zadeldak met bewerkte daklijsten. In de gepleisterde voorgevel drie spitsboogram..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemaal Kamerik Teylings in Kamerik